Νέα

Εκθέσεις

- Ο Αριστείδης Τσινάρογλου στη "Χελώνα" (29/03/2011 - 10/04/2011)

- Κατερίνα Αυγερινού (03/03/2011 - 13/03/2011)

 

 

- 25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ (04/11/2010 - 05/12/2010)

25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Τα έργα της έκθεσης συνθέτουν ένδεκα διαφορετικές ενότητες κοινός τόπος των οποίων είναι οι σπουδές των δημιουργών τους στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας.
Είκοσι, δέκα ή πέντε χρόνια μετά τις σπουδές τους, ζουν στην Ελλάδα, στο εξωτερικό ή ταξιδεύουν. Ανήκουν στην πρώτη γενιά ελλήνων φωτογράφων που σπούδασαν φωτογραφία και έζησαν σε μια χρονική περίοδο όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις φάνηκε πως θα ανέτρεπαν τις εγγενείς αξίες του φωτογραφικού μέσου. Έζησαν την εποχή όπου η ευκολία της ψηφιακής τεχνολογίας και ο πληθωρισμός των φωτογραφικών εικόνων φάνηκε πως θα οδηγούσαν στην ευτέλεια και την απαξίωση της φωτογραφίας. Με τα έργα τους, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης δημιουργικής φωτογραφίας, αναδεικνύουν ποιότητες που καμιά τεχνολογική ανατροπή δεν μπορεί στερήσει από την καλή φωτογραφία.

Η τέχνη της φωτογραφίας γι αυτούς, δεν περιορίζεται σε κάποιο καθιερωμένο είδος, αλλά αντίθετα δείχνει τις κατευθύνσεις που το ίδιο το φωτογραφικό μέσο ορίζει. Το τοπίο, το πορτραίτο και η νεκρή φύση, η μόδα και το φωτογραφικό ρεπορτάζ εμπλέκονται σε ένα διάλογο όπου η αισθητική και η τεχνική αρτιότητα μαρτυρούν την ωριμότητα των δημιουργών τους. 

Η επιλογή των φωτογράφων, αναγκαστικά προσαρμοσμένη στον περιορισμένο χώρο μιας έκθεσης, αποσκοπεί στην παρουσίαση ενός μόνο δείγματος του φωτογραφικού έργου που χαρακτηρίζει τη γενιά τους.

Παρουσιάζονται έργα των αποφοίτων: Χαράς Βαρσαμίδου, Γιώργη Γερόλυμπου, Θωμά Γερασόπουλου, Αγγελικής Δουβέρη, Πάνου Κοκκινιά Γιάννη Κόντου, Χρήστου Κουκέλη, Γιάννη Κουκουράκη, Νατάσσας Μαρκίδου, Νίκου Παπαδόπουλου, Ανδρονίκης Χριστοδούλου.

Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς)
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Τ 210 3453111
Επιμέλεια: Κωστής Αντωνιάδης
Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, 20.00
Διάρκεια: 4 Νοεμβρίου - 5 Δεκεμβρίου 2010
Ώρες λειτουργίας: Τε, Πε, Κυ 10.00-18.00, Πα, Σα 10.00-22.00

 25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ    >>>>>>>>>>>>>>>

Η εικονική διαδραστική περιήγηση στην έκθεση είναι μια παραγωγή και ευγενική προσφορά,
του Γιάννη Κουκουράκη (www.360fullview.gr/

.........................................................................................................

- Έκθεση Φωτογραφίας Τελειόφοιτων του Τμήματος

Το Πολιτιστικό Στέκι του Προγράμματος απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, θα φιλοξενήσει από την Δευτέρα 16 έως και την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009, τη δουλειά πέντε τελειόφοιτων νέων φωτογράφων του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθηνών. Οι πέντε νέοι φωτογράφοι και το θέματα που θα παρουσιάσουν είναι:
- Γιάννης Αλμπανέλλης, 38ο 16 10.69 N 21ο 47?47.15 E
- Πέτρος Καμπουράκης, Sarlidja Pallas
- Μαρία Νταπάνη, Ευάλωτος κόσμος
- Μαρία Παπαγεωργίου, Μακεδονίας 49
- Αρετή Σταυροπούλου, Μικροί Ρομά  


Διάρκεια έκθεσης: 16 - 27 Φεβρουαρίου 2009
Εγκαίνια: 16 Φεβρουαρίου 2009 στις 8:00 μ.μ.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Πέμπτη - Παρασκευή 6:30 - 9:00
Για περισσότερες πληροφορίες: Πολιτιστικό στέκι, Σταυροπούλου 29, Πλ. Αμερικής
τηλ. 210 8640943, εσωτ. 118
E-mail: politistiko@kethea-diavasi.gr

>> Δελτίο Τύπου

 

- ΝΕΡΟ / Ρεύματα (13/12/2008 - 25/03/2009)

ΝΕΡΟ / ρεύματα

Φωτογραφίες ντοκουμέντου, ρεαλιστικές ή συμβολικές. Εικόνες μυθοπλασίας και αποτυπώματα φαντασίας. Σε όλες ένας είναι ο κοινός παρανομαστής: Το νερό.
Το υδάτινο στοιχείο παρουσιάζεται σε κάθε μορφή του, αλλά και στην εκκωφαντική απουσία της ύπαρξης του, στην έκθεση "Νερό - ρεύματα" του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Η έκθεση εγκαινιάζει το θεματικό κύκλο "Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και ο άνθρωπος".

Πάρις Πετρίδης, Θεσσαλία 2005, Σημειώσεις στην άκρη του δρόμου. Νίκος Μάρκου, 19-10-2004

Κώστας Κολοκυθάς, "Άγιος Κοσμάς 2008"

Η έκθεση αναφέρεται σε διαφορετικά ρεύματα της φωτογραφίας, όπως εκφράζονται μέσα από τα έργα του βραβείου Pictet, αλλά και από τα έργα της ομαδικής έκθεσης των Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Σε ένα μέρος της έκθεσης παρουσιάζονται έργα από τους καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν για την τελική φάση του βραβείου Pictet και αναδεικνύεται η προβληματική της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής και της οικολογικής διάστασης που κρύβει μέσα του το στοιχείο του νερού.
Στην τελική φάση του Prix Pictet 2008 συμμετέχουν οι: Benoit Aquin (Καναδάς), Edward Burtynsky (Καναδάς), Jesus Abad Colorado (Κολομβία), Thomas Joshua Cooper (ΗΠΑ), Sebastian Copeland (Μεγάλη Βρετανία/Γαλλία), Christian Cravo (Δανία/Βραζιλία), Lynn Davis (ΗΠΑ), Reza Deghati (Γαλλία/Ιράν), Susan Derges (Μεγάλη Βρετανία), Malcolm Hutcheson (Μεγάλη Βρετανία), Chris Jordan (ΗΠΑ), Carl De Keyzer (Βέλγιο), David Maisel (ΗΠΑ), Mary Mattingly (ΗΠΑ), Robert Polidori (Καναδάς), Roman Signer (Ελβετία), Jules Spinatsch (Ελβετία), Munem Wasif (Μπαγκλαντές).
Παράλληλα, σε προβολή, παρουσιάζονται τα έργα των περισσότερων από τους 200 υποψηφίους καλλιτέχνες για το βραβείο Pictet.

Σωτήρης Δανέζης, Museum of Medical Academy of Sebilatinsk, Kazakstan. Γιώργης Γερόλυμπος, Maleme, Mare Liberum

 


Στράτος Καλαφάτης, Ημερολόγιο, 1998-2002

Σε ένα άλλο μέρος της έκθεσης, παρουσιάζονται έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που διοχετεύουν μέσα από το νερό εικόνες μυθοπλασίας, αναστοχασμού και παιγνιώδους διάθεσης. Ρεύματα όπου συνδιαλέγονται η φωτογραφία ντοκουμέντου με τη φωτογραφία μυθοπλασίας, αντηχώντας τις παραλλαγές που μπορεί να παρουσιάσει η φωτογραφία. Έργα που προβάλλουν παραλλαγές του ίδιου στοιχείου στηριζόμενες στην πραγματικότητα αλλά και στη μυθοπλασία. Εδώ συλλέγονται διαφορετικά βλέμματα: τοπία, νεκρή φύση, σκηνοθετημένες φωτογραφίες. Οι δημιουργοί εκφράζονται με τη διάφανη γλώσσα του νερού αποδίδοντας τη διπολικότητα και τις αντιθέσεις που εμπεριέχει: το στοιχείο που μας ενώνει και μας χωρίζει, που προκαλεί πλημμύρες ή μας ανακουφίζει. Το νερό σε όλες του τις μορφές. Πάγος, υδρατμός, σύννεφα, ποτάμι, ρεύματα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Lucie and Simon (Γαλλία-Γερμανία), Lucille Reyboz (Μάλι), Patrick Taberna (Γαλλία), Alexey Titarenko (Ρωσία), Jacqueline Salmon (Γαλλία), Gabriele Basilico (Ιταλία), Jordi Bernado (Ισπανία), Giorgia Fiorio (Ιταλία), Susanna Majuri (Φιλανδία), Carlos and Jason Sanchez (Καναδάς), Mark Power (Μ. Βρετανία), Αlessandra Spanzi (Ιταλία), Krystyna Ziach (Πολωνία), Bill Viola / βίντεο-εγκατάσταση (ΗΠΑ), Γιώργης Γερόλυμπος (Ελλάδα), Σωτήρης Δανέζης (Ελλάδα), Γιάννης Θεοδωρόπουλος (Ελλάδα), Στράτος Καλαφάτης (Ελλάδα), Eυαγγελία Κρανιώτη (Ελλάδα), Κώστας Κολοκυθάς (Ελλάδα), Νίκος Μάρκου (Ελλάδα), Μανώλης Μπαμπούσης (Ελλάδα), Βένια Μπεχράκη(Ελλάδα), Πάρις Πετρίδης (Ελλάδα), Δανάη Στράτου / βίντεο-εγκατάσταση (Ελλάδα).

Επιμέλεια έκθεσης: Gabriel Bauret, Βαγγέλης Ιωακειμίδης

 

 

- Εμπόλεμες Περιοχές της Μεσογείου (12/11/08 - 03/12/08)

apf

Μαυρομιχάλη 55
12/11 - 3/12/2008 (Τρίτη - Σάββατο 18:00 - 21:00)
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, (20:00)

Λουϊζα Γκουλιαμάκη (Greece/Poland, AFP), Ron Haviv (USA, VII), Γιάννης Κόντος (Greece, Polaris), Ziv Koren (Israel, Polaris) , Heidi Levine (USA, Sipa Press), Γιάννης Μπεχράκης (Greece, Reuters), Νίκος Πηλός (Greece, Zuma), Λευτέρης Πιταράκης (Greece, AP)
Επιμέλεια: Πηνελόπη Πετσίνη

Η έκθεση αυτή αφορά τις εμπόλεμες συγκρούσεις στις οποίες γίναμε μάρτυρες κατά το γύρισμα του 20ού αιώνα, εστιάζοντας σε δύο συγκεκριμένες περιοχές της Μεσογείου: τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Συχνά αποκαλούμενες και ως "πυριτιδαποθήκες της Μεσογείου" και οι δύο αυτές περιοχές υπήρξαν θέατρο σκληρών συγκρούσεων τόσο την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα, με τον πόλεμο και το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, όσο και την πρώτη δεκαετία του 21ου, με το βομβαρδισμό του Λιβάνου και τη συνέχιση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.

Οι εικόνες που επιλέχθηκαν συνοδεύονται από τις πρωτότυπες λεζάντες χωρίς αλλαγές και είναι ίσως οι λιγότερο "αιματηρές" απ’ όσες τράβηξαν οι συγκεκριμένοι φωτογράφοι. Στο σύνολό της η επιλογή αυτή διαπνέεται από την ιδέα ότι ο πόλεμος είναι ένα γεγονός εξαιρετικά σύνθετο: κανένας πόλεμος δεν είναι απλώς καλός ή κακός και κανένας εμπλεκόμενος δεν είναι απλώς θύτης ή θύμα. Ο πόλεμος δεν αφορά μόνο το θάνατο, αλλά και ζητήματα όπως η πολιτική, η ιστορία, ή η ηθική. Ταυτόχρονα, μέσα ή δίπλα από τα κατεστραμένα κτίρια και τα ερημωμένα τοπία υπάρχουν άνθρωποι που θρηνούν ή γιορτάζουν και άνθρωποι που προσπαθούν απελπισμένα να επιβιώσουν.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι εικόνες αυτές εμπεριέχουν στιγμές, εμπειρίες και ιστορίες που μπορεί να είναι από συγκινητικές έως τρομακτικές. Μιλούν για την καταστροφή, την επιβίωση, τον πόνο, το φόβο, το πένθος, την αβεβαιότητα για το μέλλον. Μιλούν, τελικά, για έναν κόσμο ετερογενή, έναν κόσμο που σημαδεύεται από αντιφάσεις και επιμέρους αλήθειες, όπου διαφορετικά γεγονότα συμβαίνουν ταυτόχρονα, αλληλεπικαλύπτονται, δεν είναι πάντα εύκολα κατανοητά.
Πηνελόπη Πετσίνη

Πρόσκληση (αρχείο pdf)

- "Ημερολόγιο 1998-2002" Στράτος Καλαφάτης  (15/10/08 - 05/11/08)

Επιμελητής: Βαγγέλης Ιωακειμίδης
Χώρος: Villa Audi Βηρυτός (Rue St. Nicolas, Tabaris, τηλ. +961 1 331600)
Διάρκεια: 15/10-05/11
Συνδιοργάνωση: Ελληνική Πρεσβεία Βηρυτού / Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης / Τράπεζα AUDI
Παραγωγή: ΜΦΘ
Υποστήριξη: Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας
Υπό την αιγίδα των Υπουργών Πολιτισμού της Ελλάδας και του Λιβάνου.
Ευγενική Παραχώρηση: Kalfayan Galleries Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Έγχρωμες εικόνες από το νησί της Σκοπέλου ταξιδεύουν για πρώτη φορά στη Βηρυτό για να παρουσιαστούν στην έκθεση Ημερολόγιο 1998-2002 του Στράτου Καλαφάτη. Πρόκειται για φωτογραφίες που φέρνουν μνήμες χαράς, φόβου, περιέργειας, αισιοδοξίας και αλληλεγγύης με το χώρο και τους ανθρώπους. Πρόσωπα, τοπία, τοποθεσίες και διάφοροι άλλοι χώροι περνούν μπροστά από το φακό του καλλιτέχνη, που μας προτείνει έναν διάπλου των χρωμάτων του κόσμου, με το χρώμα να αποτελεί την ίδια την ύλη της φωτογραφίας του. Μέσα από το έργο του γεννιέται μια προβληματική για την ίδια τη φύση του πραγματικού, έτσι όπως το προσλαμβάνουμε με τις αισθήσεις μας. Παράλληλα, μας προτρέπει να σκεφτούμε τις αντιφάσεις στις σχέσεις μας με το πραγματικό και μαζί τη βαθιά ουσία της φωτογραφίας. O καλλιτέχνης θα ξεκινήσει επίσης μια φωτογραφική αποστολή με επίκεντρο την πόλη της Βηρυτού, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία.

Ο Στράτος Καλαφάτης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966. Σπούδασε Φωτογραφία στο Art Institute of Philadelphia, στις ΗΠΑ, ενώ είναι και απόφοιτος των ΤΕΦΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στην Ισπανία και στην Αμερική, όπως έχει συμμετάσχει και σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του έχουν βραβευτεί και διακριθεί και πολλά ανήκουν σε συλλογές δημόσιες και ιδιωτικές. Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία, με πιο πρόσφατο το Ημερολόγιο 1998-2004 (εκδ. Άγρα), ενώ έργα του παρουσιάζονται και σε πολλές άλλες εκδόσεις. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

 

- Athens Photo Festival 2008

Terra Sine Sanguis
Νάντια Καλάρα
Επιμέλεια: Χριστιάνα Γαλανοπούλου
Cheapart (Θεμιστοκλέους & Α. Μεταξά 25)
Τρίτη 14 Oκτωβρίου-Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008
Δευτέρα Παρασκευή 15:00-21:00, Σάββατο 12:00-18:00
Εγκαίνια: Τρίτη 14 Oκτωβρίου 2008

Στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2008, η Νάντια Καλαρά παρουσιάζει στην cheapart τη νέα της δουλειά με τίτλο Terra Sine Sanguis, έξι φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους και μια εγκατάσταση που αποτελείται από τρεις προβολές 3d Max animation. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν έρημα τοπία, μέσα στα οποία εντοπίζει κανείς λατομεία και σκουπιδότοπους. Οι τρείς προβολές προσομοιώνουν αντίστοιχα, την αργή κίνηση ενός μικρού πλανήτη κατασκευασμένου από τα τοπία των φωτογραφιών, την αργή, χαμηλή πτήση-εξερεύνηση της επιφάνειάς του και την περιήγηση σε ένα σκοτεινό, ασαφή χώρο που σηματοδοτείται από μια πληθώρα ονομάτων τόπων με μυθικές συνηχήσεις, όπως Arcadia Terra, Atlantis, Utopia Planitia κ.α.

 

Woma-N-ature
Τίτα Μπονάτσου
Αστρολάβος - artlife (Ηροδοτου 11, Κολωνάκι)
Τρίτη 14 Οκτωβρίου-Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 11:00-15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00-20.30
Εγκαίνια: Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008, 20:00

Στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2008 εγκαινιάζεται την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008, στην Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος-artlife, η νέα ατομική έκθεση φωτογραφίας της Τίτας Μπονάτσου με τίτλο: Woma-N-ature. H γυναίκα ως θεματογραφικός κεντρικός άξονας της ενότητας αυτής εδώ, προσεγγίζεται με έμφαση στη γυναικεία φύση, ενώ ταυτόχρονα η ίδια η Φύση που προσεγγίζεται από μια γυναικεία ματιά πίσω από τον φωτογραφικό φακό? συγκεράσονται σε έναν ανοιχτό διάλογο στα έργα-φωτογραφίες της έκθεσης. Η έκθεση συντίθεται από τρεις βασικές ενότητες, ξεχωριστές η κάθε μία, αλλά με κοινό θεματικό άξονα το δίπολο Γυναίκα Φύση.

 

Τhe Metro
Φωτογραφική ομάδα 18 Ανω
Επιμέλεια: Θωμάς Γερασόπουλος, Παύλος Φυσάκης, Γιάννης Βασταρδής
Πολιτιστικό Στέκι Διάβαση (Σταυροπούλου 29, πλατεία Αμερικής)
Δευτέρα 13 Οκτωβρίου-Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008
Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή: 18:30-21:00
Εγκαίνια: Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008, 20:00

Στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2008 εγκαινιάζεται την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008, στο Πολιτιστικό Στέκι Διάβαση, η έκθεση της φωτογραφικής ομάδας του 18 Άνω. Η φωτογραφία ως μέσο επικοινωνίας και κατανόησης του υπάρχοντος κόσμου αποτελεί το πνευματικό εκείνο εργαλείο μέσα από το οποίο η φωτογραφική ομάδα του 18 Άνω εκφράζει τη σχέση της με τον «έξω» κόσμο. Το Μετρό είναι ο χώρος εκείνος όπου η φωτογραφική τους ματιά διεισδύει μέσα στη ζωή των ανθρώπων, άλλοτε αποτυπώνοντας τις καθημερινές τους στιγμές, και άλλοτε το χώρο μέσα στον οποίο βρίσκονται, μεταμορφώνοντας έτσι το φαινομενικά ασήμαντο σε ένα πεδίο αισθητικών αναζητήσεων.- Νέοι Ελληνες Φωτογράφοι 2008 (Πρόσκληση συμμετοχής)

Tο Eλληνικό Kέντρο Φωτογραφίας προκηρύσσει την 17η Πανελλήνια Έκθεση Φωτογραφίας Nέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2008 και απευθύνει πρόσκληση σε νέους Έλληνες δημιουργούς που επιθυμούν να λάβουν μέρος, να υποβάλλουν την εργασία τους προς αξιολόγηση.
H έκθεση θα πραγματοποιηθεί με την νέα της μορφή και πορεία τον Νοέμβριο του 2008, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 08 / 15ος Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας. Ο θεσμός της έκθεσης Νέοι Έληνες Φωτογράφοι, που γεννήθηκε και μεγάλωσε πλάι στον Διεθνή Μήνα Φωτογραφίας στην Αθήνα εισέρχεται δυναμικά στην τρίτη δεκαετία παρουσίας του στα καλλιτεχικά δρώμενα της χώρας.
Στόχος της διοργάνωσης είναι να διευκολύνει την πρόσβαση νέων φωτογράφων στην καλλιτεχνική σκηνή, την ανάδειξη του έργου τους και να έρθουν σε επαφή με το ευρύ κοινό. Η έκθεση Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2008 διεξάγεται με την υποστήριξη της Γ.Γ. Νέας Γενίας.
Την ευθύνη της διοργάνωσης φέρει το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Για περισσότερες πληροφορίες και έντυπα συμμετοχής: http://www.hcp.gr/gr/calls.html.- Joel Meyerowitz, Πέρα από το συνηθισμένο 1970-1980 (30/09 - 02/11/2008)

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει στις 3 Οκτωβρίου στις 20:00 την έκθεση του Joel Meyerowitz "Πέρα από το συνηθισμένο 1970-1980".

Θεματικός κύκλος: Μεγάλοι Δημιουργοί
Επιμελητής: Χριστόφορος Μαρίνος
Παραγωγή: Jeu de Paume / Studio του Joel Meyerowitz στη Νέα Υόρκη
Διάρκεια: 30/09 - 02/11/2008

"Το να διαβάσεις μια εικόνα του Meyerowitz είναι το να δεις τα στοιχεία στις φωτογραφίες του να ενώνονται και να δημιουργούν πολλαπλές αφηγήσεις, ευχάριστες μικρές ιστορίες μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου κόσμου" (Photo District News magazine)
Αν ο Harry Callahan και ο William Eggleston είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές της σύγχρονης αμερικανικής φωτογραφίας, ο Joel Meyerowitz αποτελεί αναμφίβολα μια εξίσου σημαντική μορφή στο χώρο της φωτογραφίας. H πρώτη ευρωπαϊκή αναδρομική έκθεση με έγχρωμες φωτογραφίες του παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Πρωτοπόρος στη χρήση του έγχρωμου φιλμ - σε μια εποχή που η ασπρόμαυρη φωτογραφία είχε την πρωτοκαθεδρία και απέδιδε κύρος στους φωτογράφους που την προτιμούσαν - ο Meyerowitz υποστήριξε με θέρμη την έγχρωμη φωτογραφία. Η αλλαγή στην τεχνική του Meyerowitz από ασπρόμαυρο σε έγχρωμο φιλμ και η χρήση διαφορετικής φωτογραφικής κάμερας, αποτέλεσε την κορύφωση μιας περιόδου πειραματισμών και αναζήτησης του δημιουργού.
Τα έργα που παρουσιάζονται είναι από τη δεκαετία του 1970. Πολυσύχναστοι δρόμοι μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ, όπως της Νέας Υόρκης και άλλων της Ευρώπης, όπως του Παρισιού, άνθρωποι, στιγμιότυπα από το αστικό τοπίο, αλλά και εικόνες του φυσικού τοπίου, παρουσιάζονται μέσα στα έργα, vintage και σύγχρονες εκτυπώσεις της έκθεσης.

Περισσότερες πληροφορίες : http://www.thmphoto.gr/.

 

- Σπύρος Μελετζής. Η Αντίσταση στα Βουνά, 1942-1944 (26/09-19/10/2008)

Επιμέλεια: Νίνα Κασσιανού, Nicolas Sanchez Dura
Χώρος: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, (Μέγαρο Ευνάρδου, Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-14:00, Τρίτη & Πέμπτη 18:00-20:00
Διάρκεια: 26/09-19/10
Διοργάνωση: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης / Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης / Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας
Παραγωγή: Museu Valencia de la illustracio I de la Modernitat (MuVIM)
Ευγενική παραχώρηση: Αρχείο Σπύρου Μελετζή / Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2008 και περιλαμβάνει φωτογραφίες του Σπύρου Μελετζή που τράβηξε στο διάστημα 1942-1944. Το 1944, ως επίσημος φωτογράφος του ΕΑΜ, ο Σπύρος Μελετζής οργάνωσε το τρίτο του ταξίδι στα βουνά της Ευρυτανίας και της Θεσσαλίας. Η ηρωική μορφή των ανταρτών - ο τύπος του ήρωα πολεμιστή, ως έμβλημα μεγαλείου και δύναμης - αποδόθηκε ιδανικά από το Μελετζή, ο οποίος σε αρκετές λήψεις εμπλούτισε αυτή την ιδέα με στοιχεία ρητορικής έξαρσης.
Η έκθεση παρουσιάστηκε τον Ιανουάριου του 2007 στο Μουσείο MuVIM στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Περισσότερες πληροφορίες : http://www.hcp.gr/.

 

- JOSEF KOUDELKA Αναδρομική έκθεση (έως 23/11/2008)
koudelka

Στην αναδρομική έκθεση του Josef Koudelka, παρουσιάζονται όλα τα στάδια και τα θέματα της επί 40 χρόνια φωτογραφικής του δημιουργίας. Η έκθεση ξεκινώντας με τις ενότητες Το Ξεκίνημα και Η Αναζήτηση (πρωτότυπες φωτογραφίες από το τέλος του 1950 και τις αρχές του 1960), συνεχίζει με μια επιλογή από τις καλύτερες εργασίες του, Το Θέατρο, Οι Τσιγγάνοι, Η Εισβολή, Εξορίες και τελειώνει με το Χάος τη σύγχρονη πανοραμική του δουλειά. Μια επιλογή φωτογραφιών από τον Josef Koudelka που μας αποκαλύπτει τον κόσμο όπως τον είδε ο ίδιος.

Για περισσότερες πληροφορίες: Μουσείο Μπενάκη.

 

- Έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Γουδή (14ος Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας)

ΓουδήςΕσώκοσμος
Έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Γουδή, Εργαστηριακού Συνεργάτη του Τμήματος, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 14ου Διεθνή Μήνα Φωτογραφίας, στην Αθήνα.

... "Κατ’ αναλογία του "tableau vivant", στο έργο του Κώστα Γουδή θα μιλούσαμε για ένα "tableau revant", ένα πίνακα έργων από συμβολισμούς, ονειρικές παραστάσεις ή αποσπάσματα ονείρου όπου η αφήγηση συγκροτείται ως εκτόξευση μορφωμάτων του ασυνειδήτου, σκιών, μισοτράβηγμα της κουρτίνας, τεμάχια εικόνων, φορτία σιωπής. Στο σύνορο μιας λυκοφωτικής κατάστασης όπου τα όρια της μέρας και της νύχτας χάνουν το νόημά τους για να γεννήσουν τα εκτοπλάσματα των συμβόλων και τα κλειδιά της μυστικής γραφής για την αναπαράσταση του αλγόριθμου της επιθυμίας και του φόβου: τα σημαίνοντα..." Φώτης Καγγελάρης.

Άποψη, Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών
Δεινοκράτους 35, 106 76 Αθήνα, Πέμπτη 18/10 - Σάββατο 3/11
Εγκαίνια: Πέμπτη 18/10 στις 20:00

 

© Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2018
Η χρήση του περιεχομένου του παρόντος υπόκειται στους όρους χρήσης των ιστοσελίδων.
(http://photography.teiath.gr)