Μόσχοβη Αλεξάνδρα

Μόσχοβη Αλεξάνδρα

H Aλεξάνδρα Μόσχοβη είναι κριτικός τέχνης και επιμελήτρια. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας το 1996.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Μaster of Arts στην Εικόνα και Επικοινωνία από το Goldsmiths College του πανεπιστημίου του Λονδίνου και διδάκτωρ της ιστορίας της τέχνης του Courtauld Institute of Art του ιδίου ιδρύματος. H διδακτορική της διατριβή, Photo-phobia and Photo-philia: The Neglect and Accommodation of Photography in British Art Institutions in the Postmodern Period (2004), αφορά την υποδοχή και νομιμοποίηση της φωτογραφίας ως σύγχρονης τέχνης στο χώρο του μουσείου και τις οντολογικές αλλαγές που συνεπάγεται αυτή η ένταξη, τόσο στο ίδιο το μέσο, όσο και στο μουσείο σαν θεσμό.
Από το 1997 έχει υπάρξει τακτικός λέκτορας στη φωτογραφία και την ιστορία της τέχνης σε ιδιωτικές φωτογραφικές σχολές στην Ελλάδα και πανεπιστημιακά ιδρύματα στη Μεγάλη Βρετανία (μεταξύ άλλων E.S.P., AKMH, Courtauld Institute of Art, School of Fine Arts του πανεπιστημίου του Newcastle) ενώ από το 2006 είναι λέκτορας στη θεωρία της φωτογραφίας στο Τμήμα Φωτογραφίας, Βίντεο και Ψηφιακής Εικόνας του πανεπιστημίου του Sunderland και βασική ερευνήτρια στο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα Changing Faces του International Photography Research Network.
Παράλληλα, εργάζεται σαν ανεξάρτητη επιμελήτρια καθώς και σύμβουλος έκδοσης και συνεργάτης του α, (Αθηναϊκή Επιθεώρηση Τέχνης). Πρόσφατες δημοσιεύσεις και επιμέλειες εκθέσεων της Αλεξάνδρας Μόσχοβη, περιλαμβάνουν: Who’s Afraid of Contemporary Art: The Metamorphosis of Tate Gallery in the Postmodern Period (ανακοίνωση, MoMA, Νέα Υόρκη, υπό έκδοση), Distance and Proximity στο Work, επιμέλεια A. Moh (Κουάλα Λουμπούρ: National Gallery of Malaysia, 2007), The Face of Labour στο Work II, επιμέλεια. B. Vroege (Άμστερνταμ: Veenan, 2007), Photography, Photographies and the Photographic: Between Images, Media, Contexts στο The Athens Effect, Photographic Images in Contemporary Art, επιμέλεια Θ. Τραμπούλης (Μιλάνο: Fondazione Mudima, 2006 / Παρίσι: Maison Europeenne de la Photographie, 2007), Τοπο-γραφίες (έκθεση, a.antonopoulou.art, Aθήνα, 2004), Συμπτώσεις και Κατασκευές: Ερμηνείες του Καθημερινού (έκθεση, Μουσείο Φωτογραφίας, Θεσσαλονίκη, 2004).
Το 2000 ήταν η επιμελήτρια του 7 Διεθνούς Μήνα Φωτογραφίας της Αθήνας με τίτλο (Αν)Οίκεια Πόλη που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι