Τράπεζα Θεμάτων Πτυχιακών Εργασιών

Εδώ μπορείτε να βρείτε τα διαθέσιμα θέματα πτυχιακών εργασιών τα οποία προτείνονται από τα μέλη Ε.Π. των Τομέων Μαθημάτων[1] του Τμήματος. Στην περίπτωση που κάποιο από τα προτεινόμενα θέματα σας ενδιαφέρει, επικοινωνήστε με το μέλος Ε.Π.

 

1 Οι τελικές διαμορφωμένες προτάσεις πτυχιακών εργασιών υποβάλλονται για έγκριση στον αντίστοιχο Τομέα Μαθημάτων.

Αραβαντινός Αθανάσιος, Καθηγητής

 

Προτεινόμενες θεματολογίες Πτυχιακών Εργασιών

 

 1. Φωτογράφιση μέσω οπτικού μικροσκοπίου (Photomicrography)

Πρόκειται για πτυχιακή πειραματικού χαρακτήρα, θα γίνει κατανόηση της λειτουργίας ενός οπτικού μικροσκοπίου όπως και ο πειραματικός υπολογισμός των μεγεθύνσεων σε συγκεκριμένα δείγματα αναφοράς. Λήψη φωτογραφιών μέσω του οπτικού μικροσκοπίου OLYMPUS (κυρίως σε μεγεθύνσεις 4x, 10x και 20x). Εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής σε διάφορες περιπτώσεις όπως π.χ. διπλοδιαθλαστικά δείγματα, ψηφιακές οθόνες κ.α.

 

 1. Αστροφωτογράφιση ( Astrophotography)

Λήψη φωτογραφιών με συμβατικές μηχανές σε διάφορες ουράνιες θεματολογίες (ίχνη αστεριών, επιφάνεια σελήνης κ.α.). κατανόηση της λειτουργίας του ανακλαστικού τηλεσκοπίου MEADE ETX-125AT, λήψη φωτογραφιών μέσω του τηλεσκοπίου σε επίγειους αλλά κυρίως ουράνιους στόχους (Σελήνη, πλανήτες κ.α.). Προσδιορισμός της φωτογραφικής μεγέθυνσης, σύγκριση με θεωρητικές τιμές.

 

 1. Στερεοσκοπική φωτογραφία (Stereoscopic Photography)

Κατανόηση του ρόλου της ανθρώπινης, διοφθάλμιας παρατήρησης στις δυο σχεδόν, ανεξάρτητες διαδικασίες όπως η σύγκλιση και η προσαρμογή. Αναφορά στην αρχή λειτουργίας της φωτογραφικής στερεοσκοπίας. Προσπάθεια λήψης στερεοσκοπικών φωτογραφικών ζευγών όπου η κατάλληλη θέασή τους δημιουργεί στον παρατηρητή έντονη, τρισδιάστατη εντύπωση.

 

 1. Ολογραφία (Holography)

Πρόκειται στην ουσία για την τεχνική της απεικονιστικής ολογραφίας, δηλαδή την δημιουργία ανακλαστικών (ή διαπερατών) ολογραμμάτων σε τρισδιάστατα αντικείμενα. Ο φοιτητής θα κατανοήσει τις ολογραφικές διατάξεις και θα δημιουργήσει ο ίδιος τρισδιάστατες απεικονίσεις σε επίπεδα φιλμ ειδικών χαρακτηριστικών. Απαραίτητη προϋπόθεση της δημιουργίας ολογραμμάτων είναι η αξιοποίηση της φωτεινής δέσμης από συσκευές laser.

 

 1. Υπεριώδης – Υπέρυθρη φωτογραφία (Ultraviolet – Infrared Photography)

Φωτογράφιση θεμάτων σε περιοχές μηκών κύματος εκτός της ορατής περιοχής (400 – 750nm) του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Αξιοποίηση φίλτρων, φακών, φωτοευαίσθητων φιλμ αλλά και φωτιστικών σωμάτων με ιδιαίτερες χαρακτηριστικές ιδιότητες προκειμένου να επιτρέψουν την προτεινόμενη φωτογράφιση. Εφαρμογές σε εξειδικευμένα αντικείμενα π.χ. γραπτά κείμενα, χαρτονομίσματα, προσχέδια, επιζωγραφίσεις κ.α.

 

Επικοινωνία: thanarav@uniwa.gr

Μαρκίδου Αναστασία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια - Πρόεδρος Τμήματος

 

Κριτική Θεωρία και Καλλιτεχνική Φωτογραφία

 

 • Η αναπαράσταση της καθημερινότητας στη σύγχρονη φωτογραφική παραγωγή.

  Η αναπαράσταση της καθημερινότητας στη σύγχρονη φωτογραφική παραγωγή ως μια έκφραση αντίθεσης στο θεαματικό, το φωτογενές και το ηρωικό. Η μελέτη και η συζήτηση της επιθυμίας να αναπαρασταθούν οι επαναλαμβανόμενες και μη-άξιες παρατήρησης πτυχές της καθημερινότητας.

 

 • Ερμηνεύοντας Εικονογραφικά Στερεότυπα

  Η μελέτη και φωτογραφική ερμηνεία εικονογραφικών στερεότυπων από το διαδίκτυο, τον κινηματογράφο τη μόδα, τη λογοτεχνία και τη διαφήμιση.

 

 • Η δημοσιοποίηση του ιδιωτικού βίου.

  Η μελέτη των αναπαραστάσεων του ιδιωτικού βίου και πως αυτές παρεισφρέουν στη δημόσια σφαίρα και διαμορφώνουν κοινωνικές συμπεριφορές και στερεοτυπικές αντιλήψεις. Οι αναπαραστάσεις συμπεριλαμβάνουν κάμερες παρακολούθησης, τηλεοπτικές εκπομπές reality, σκανδαλοθηρική φωτογραφία και το διαδίκτυο .

 

 • Τοπίο και Παγκοσμιοποίηση

  Η φωτογραφία ως μέσο κατανόησης και ανάδειξης του σύγχρονου περιβάλλοντος της παγκοσμιοποίησης. Το τοπίο, αστικό ή φυσικό και η καθημερινή αναμέτρηση της τοπικής κουλτούρας με την παγκόσμια οικονομία, καθώς και η αδυναμία ή όχι αφομοίωσης του παρελθόντος.

 

 • Τοπίο: γεωγραφία-αυτοβιογραφία-μεταφορά

  Το τοπίο περισσότερο από κάθε άλλο φωτογραφικό είδος δημιουργεί την ψευδαίσθηση της αδιαμεσολάβητης τεκμηρίωσης αυτού το οποίο φωτογραφήθηκε ενώ πρόκειται για μια κατασκευή πυκνών συμπαραδηλώσεων. Η ερμηνεία του είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική και επηρεασμένη από αφηγήσεις συλλογικές και προσωπικές, αισθητικά στερεότυπα και ιδεολογίες. Στο πλαίσιο αυτής της συνθήκης το τοπίο δύναται να μελετηθεί ως ένα χάρτης τoυ αστικού, περιαστικού και φυσικού τοπίου ή να εξερευνηθεί ως τοπίο βιωματικό, ως ιδιαίτερη πατρίδα ή ως επιστροφή σε ένα ειδυλλιακό, ανιστορικό τοπίο που προσφέρεται για ψυχική ανάταση.

 

Επικοινωνία: natmark@uniwa.gr

Κολοκυθάς Κώστας, Αναπληρωτής Καθηγητής

 

Φωτογραφικές Εφαρμογές, Καλλιτεχνική Φωτογραφία, Φωτογραφικό Ντοκουμέντο

 

 • Καλλιτεχνική Φωτογραφία

      Η εργασία αφορά στην παραγωγή πρωτότυπου συνεκτικού φωτογραφικού έργου με ελεύθερη θεματολογία που άπτεται των ενδιαφερόντων των φοιτητών.

       *Ατομική ερευνητική εργασία.

 • Εαυτός και Φωτογραφική Απεικόνιση

  Η εργασία αφορά στην παραγωγή ενός πρωτότυπου συνεκτικού φωτογραφικού έργου που πραγματεύεται την φωτογραφική απεικόνιση του εαυτού.
  *Ατομική ερευνητική εργασία.

 

 • Αφήγηση | Εικόνα, Ήχος και Κείμενο

  Σύγχρονη και ασύγχρονη χρήση φωτογραφικών εικόνων, ήχου, βίντεο και γραπτού λόγου στη δημιουργία αφηγηματικών έργων.
  Η εργασία θα αφορά τη συνδιασμένη χρήση φωτογραφικών κινούμενων και ακίνητων εικόνων, ήχων, και γραπτού λόγου για την παρουσίαση ενός θέματος της επιλογής σας.
  *Ατομική ή και Ομαδική ερευνητική εργασία (μέχρι δύο φοιτητές)

 

Οι τίτλοι των διαθέσιμων θεμάτων είναι ενδεικτικοί και μπορεί να διαμορφωθούν ανάλογα. Αν κάποιο από τα προτεινόμενα θεματικά πεδία σας ενδιαφέρει, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να εξετάσουμε τη διαμόρφωση της τελικής ολοκληρωμένης πρότασης.

Οι φοιτητές θα πρέπει να καταθέσουν μια δομημένη πρόταση προς έγκριση η οποία και θα υποβληθεί από τον διδάσκοντα για έγκριση στον Τομέα Μαθημάτων.

 

Επικοινωνία: kkphoto@uniwa.gr

Τζίμας Δημήτριος, Επίκουρος Καθηγητής

 

 

1. Φωτογραφία: τέχνη ή τεχνική;

Λίγα χρόνια μετά την εφεύρεσή της η φωτογραφία εκτός από μέσο βιοπορισμού άρχισε να χρησιμοποιείται και ως καλλιτεχνικό μέσο έκφρασης. Σε αυτή της τη διαδρομή συνάντησε τόσο την αμφισβήτηση όσο και την αποδοχή. Όσες πτυχιακές εργασίας διερευνούν ιστορικά την καθιέρωση της φωτογραφίας ως τέχνης είναι ευπρόσδεκτες. Λέξεις 8000, 50 ιστορικά φωτογραφικά παραδείγματα.

 

2. Αισθητικές τάσεις και ρεύματα

Τι προκάλεσε τον πικτουραλισμό; Γιατί δημιουργήθηκε το γκρουπ f64; Γιατί βρήκε πολλούς και φανατικούς υποστηρικτές η λεγόμενη ”καθαρή” φωτογραφία; Ποια η σχέση φωτογραφίας και ζωγραφικής, φωτογραφίας και σουρεαλισμού, φωτογραφίας και κινηματογράφου; Τι ονομάσθηκε μεταπολεμικά ”υποκειμενική φωτογραφία”. Οι ενδιαφερόμενοι σπουδαστές για αυτήν τη θεματική θα πρέπει να τεκμηριώσουν την έρευνά τους με 8.000 λέξεις και τουλάχιστον 50 φωτογραφικά παραδείγματα.

 

3. Βιογραφίες Μεγάλων φωτογράφων

Η ιστορία της φωτογραφίας απαριθμεί πολλούς και καταξιωμένους δημιουργούς που με το έργο τους συνέβαλαν αποφασιστικά στη διάδοση και εξάπλωσή της. Πτυχιακές εργασίες που θα αναδεικνύουν άγνωστες πτυχές του έργου τους, θα διερευνούν απόψεις και πρακτικές τους όπως π.χ. η περίφημη απαφασιστική στιγμή του Cartier-Bresson, η ιδαίτερη θεματολογική προσέγγιση της Nelly’s, ο ανθρωποκεντρικός προσανατολισμός του Χαρισιάδη κ.α. θα ενθαρρυνθούν. Λέξεις 8.000, 50 φωτογραφικά παραδείγματα.

 

Επικοινωνία: tzimasd@uniwa.gr

Αποστολόπουλος Νίκος, Επίκουρος Καθηγητής

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ

 

 

Α. ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

1) Φωτογράφηση τρόπου ζωής και εργασίας ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και μειονοτήτων (π.χ. μετανάστες, ΑΜΕΑ). 1α. Θέατρο Κωφών και τρόπος επικοινωνίας τους (απαιτούμενη γνώση Ελληνικής νοηματικής γλώσσας) 1β. Πολυϊατρείο μεταναστών, Οργάνωση STEPS, Οργάνωση «ΚΛΙΜΑΚΑ», κ.ά.

2) Παραδοσιακά επαγγέλματα σε αστικές και ημιαστικές περιοχές.

3) Παραδοσιακά επαγγέλματα σε αγροτικές περιοχές.

4) Φωτογραφία Δρόμου

5) Φωτογραφία Πλατώ

 

 

Β. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚH ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ

 

1. Αστικό και ημιαστικό τοπίο.

1α. Τόπος πριν, τόπος μετά (π.χ. Κάρυστος Ευβοίας, Παλιό Λιμάνι Χανίων). 1β. Παράθυρο στον χρόνο (π.χ. Παλαιά Βιομηχανική περιοχή Λαυρίου)

2. Φωτογραφία τοπίου 2α. Τα Δρακόσπιτα της Εύβοιας. 2β. Η κοιλάδα των Μουσών (Βοιωτία) 2γ. Δερβενοχώρια

3. Φωτογραφία πορτρέτου 3α. Απόμαχοι στα ΚΑΠΗ

 

 

Γ. ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ-ΒΙΝΤΕΟ

 

1. Παραγωγή Ταινίας Μικρού Μήκους (2-3 φοιτητές)

 

 

Επικοινωνία: napostol@uniwa.gr

Ηλίας Παναγιώτης, Λέκτορας Εφαρμογών

 

 1. Το Ζωνικό Σύστημα από τον  Munsell μέχρι την Ψηφιακή Φωτογραφία.

Εργασία που πραγματεύεται  την ιστορική διαδρομή του συστήματος ζωνών, τόσο στη Ζωγραφική όσο και στη Φωτογραφία.

 

 1. Παλιές τεχνικές καινούργιες τεχνολογίες

Εργασία η οποία πραγματεύεται την αισθητική της τεχνικής των παλιών μεθόδων φωτογράφισης και πως αυτές μπορούν να αναπαραχθούν την ψηφιακή εποχή της φωτογραφίας.

 

 1. Ψηφιακή λήψη, αναλογική εκτύπωση

Εργασία που πραγματεύεται την ροή εργασίας για παραγωγή Μαυρόασπρων Φωτογραφιών αναλογικής εκτύπωσης από ψηφιακή λήψη.

 

 1. Το Βάθος Πεδίου σε Βάθος

  (τίτλος δανεισμένος από το περιοδικό Φωτογραφία)

Εργασία η οποία πραγματεύεται το βάθος πεδίου τόσο από επιστημονική όσο και από αισθητική θεώρηση.

 

 1. Το Ζωνικό Σύστημα στην ψηφιακή εποχή.

Εργασία η οποία πραγματεύεται πως μπορεί να εφαρμοστεί το Ζωνικό Σύστημα του Ansel Adams στην ψηφιακή φωτογραφία.

 

Επικοινωνία: panil@uniwa.gr

Λυμπεράκης Τάσος, Λέκτορας

 

Πτυχιακές εργασίες με επίκεντρο το βίντεο και τα ψηφιακά οπτικοακουστικά μέσα

 

    1. Δημιουργία ταινίας:

 • Μικρού και μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ
 • Στοχευμένης επικοινωνίας
 • Μυθοπλασία μικρής έκτασης
 • Πειραματικές ταινίες με θεωρητική υποστήριξη

 

    2. Θεωρητικές εργασίες με αντικείμενο την κινούμενη εικόνα/ τα ψηφιακά οπτικοακουστικά μέσα και έμφαση στα ακόλουθα θεματικά πεδία:

 • Η παραγωγή του νοήματος
 • Οπτική επικοινωνία
 • Χρώμα
 • Μορφή και περιεχόμενο των νέων μέσων

 

    3. Θεωρητικές εργασίες που μελετούν εξαντλητικά ένα θέμα τεχνολογίας ή/και τεχνικές που άπτονται του χώρου της κινούμενης εικόνας.

 

Επικοινωνία: libertas@uniwa.gr

Μαχιάς Γιώργος, Λέκτορας

 

 

Αρχιτεκτονική Φωτογραφία

 

 • Ιστορικό κτίριο η κτίριο με Αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα

  Φωτογράφιση του κτιρίου εξωτερικά και εσωτερικά με έμφαση στις ιδιαιτερότητες που αντανακλούν την εποχή η το Αρχιτεκτονικό στυλ του κτιρίου. Θα συμπεριλαμβάνονται και οι όποιες πληροφορίες σχετικές με το κτίριο (ιστορία , ποιος το έφτιαξε , ποτέ τι υπήρχε και ποια ήταν η τάση της εποχής) είναι διαθέσιμες.

 

 • Ενότητα κτιρίων συγκεκριμένης Αρχιτεκτονικής Τάσης

  Η μελέτη και φωτογραφική απεικόνιση κτιρίων συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής τάσης πχ π κτίρια του μεσοπολέμου, κτίρια Art Deco κτίρια Bauhaus, Αθηναϊκός Μοντερνισμός κλπ.

 

 • Αρχιτεκτονικές Λεπτομέρειες συγκεκριμένης Περιοχής

  Φωτογραφική καταγραφή συγκεκριμένης λεπτομέρειας κτιρίων πχ Κλιμακοστάσια Είσοδοι πολυκατοικιών κλπ κάποιου Ιστορικού δρόμου ή περιοχής της πόλης.

 

 • Αστικό τοπίο

  Το αστικό τοπίο, με επίκεντρο την Αρχιτεκτονική κυρίως το ανθρωπογενές περιβάλλον που διαρκώς επεκτείνεται και όπου οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας αυξάνονται, η ανθρωπογεωγραφία του, , οι τρόποι που το βιώνει και το καθορίζει και συν διαμορφώνει  ο σύγχρονος άνθρωπος.

 

Επικοινωνία: gmachias@uniwa.gr

Κωνσταντίνος Θωμόπουλος, Λέκτορας - Βρεττάκος Γεώργιος, Λέκτορας - Τσινάρογλου Αριστείδης, Λέκτορας

 

Διαφημιστική Φωτογραφία

 

Θεωρητικά Θέματα

1. Ιστορικά στοιχεία για τη διαφήμιση στην Ελλάδα

2. Διαφήμιση και διαδίκτυο-επίδραση στη συμπεριφορά του καταναλωτή

3. Τηλεοπτικές διαφημίσεις και παιδί

4. Ο ρόλος της γυναίκας στη διαφήμιση

5. Η χρήση του χιούμορ στη διαφήμιση

6. Πολιτική διαφήμιση σε Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική

7. Ρητορικά σχήματα στην έντυπη διαφήμιση

8. Τεχνικές μέθοδοι πειθούς στη διαφήμιση

9. Σχεδιασμός κώδικα τηλεοπτικών, διαδικτυακών, έντυπων διαφημίσεων

 

Παραγωγή Έργου

1.Σχεδιασμός διαφημιστικής καμπάνιας για:

– αλκοολούχα, μη αλκοολούχα ποτά και αναψυκτικά

– καλλυντικά

– τυποποιημένα, μαγειρεμένα τρόφιμα και φαγητά

– κοσμήματα

– είδη ρουχισμού

2. Δημιουργία εξώφυλλου βιβλίου

3. Κατασκευή ημερολογίου εταιρίας

4. Κοινωνική καμπάνια (εκστρατεία) για επίκαιρα θέματα

5. Δημιουργία εξώφυλλων μουσικών CD

6. Δημιουργικό still life

7. Εικονογράφηση παιδικού βιβλίου

 

Επικοινωνία: kthomopo@uniwa.gr, gvrett@uniwa.gr, artsi@uniwa.gr

Τσινάρογλου Αριστείδης, Λεκτορας

 

Διαφημιστική Κινούμενη εικόνα (Stop Motion)

 

Σκοπός της πτυχιακής εργασίας είναι η δημιουργία Διαφήμισης μέσω της διαδικασία της κινούμενης εικόνας. Ο φοιτητής/τρια μπορεί με την χρήση της φωτογραφικής μηχανής να εκτελέσει οποιοδήποτε θέμα επιλέξει σε σχέση με προϊόν ή υπηρεσία παροχών. Μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε υλικό (πλαστελίνη – χαρτί – ύφασμα – ξύλα – πηλό – ανθρώπους ή ζώα κ.τ.λ.), εκτός από την δημιουργία του 3D μοντέλου. Το διαφημιστικό spot θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένο και άρτια εκτελεσμένο. Η διάρκεια και ο αριθμός των διαφημιστικών που πρέπει να παραδοθούν, ορίζεται κατόπιν συνεννόησης με τον καθηγητή.  Η πτυχιακή μπορεί να γίνει και με δύο φοιτητές -τριες με τις αντίστοιχες απαιτήσεις.

 

 

Θέματα πτυχιακών

 

Δημιουργικό

 1. Ρουχισμός
 2. Ποτό – αναψυκτικό – χυμός
 3. Κόσμημα
 4. Καλλυντικό
 5. Φαγητό
 6. Κοινωνικό σποτ
 7. Εταιρία παροχής υπηρεσιών

 

Θεωρητικό – Ερευνητικό

 1. Παραδοσιακή κινούμενη εικόνα
 2. Κινούμενη εικόνα και διαφήμιση
 3. Κατασκευή χαρακτήρων και κινούμενη εικόνα
 4. Κινούμενη εικόνα και μοντελισμός
 5. Υλικά και μοντελισμός
 6. Μέσα παραγωγής της κινούμενης εικόνας
 7. Νέες τεχνολογίες στην κινούμενη εικόνα

 

Επικοινωνία: artsi@uniwa.gr

Βουνάτσου Μυρσίνη, Ακαδημαϊκός Υπότροφος

 

Δημιουργία έργων που εντάσσονται στο πεδίο του Εικαστικού-Πειραματικού Βίντεο και την Τέχνη των Νέων Μέσων (New Media Art).

 

 • Οπτικοακουστικά έργα με εικαστική προσέγγιση που χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα, τα ειδικά εφέ και τις διαδικασίες compositing (Ταινίες Video Art, Πειραματικές ταινίες, Πειραματικά Animation (2d/3d, Gif Animation, Stop Motion Animation)).

 

 • Βίντεο Εγκαταστάσεις, Mapping Projection Installations Βίντεο-γλυπτά, έργα που περιλαμβάνουν σύγχρονα διευρυμένα, συνδυαστικά εκφραστικά μέσα και μορφές με την προϋπόθεση ότι εντάσσουν την κινούμενη εικόνα.

 

Οι εργασίες αυτές συνοδεύονται από ένα θεωρητικό υποστηρικτικό κείμενο.

 

Επικοινωνία: myvou@uniwa.gr

Πάσχου Ηώ, Ακαδημαϊκός Υπότροφος

 

Ιστορία και αισθητική της φωτογραφίας / Καλλιτεχνική φωτογραφία

 

 • Σχέση αρχαιολογίας και φωτογραφίας, αρχαίο τοπίο και αστικός τόπος ως θέμα αναπαράστασης, μνημεία-μνήμη. Με κεντρικό άξονα τους προβληματισμούς που πηγάζουν από την απεικόνιση, την αισθητική και την τεχνική του φωτογραφικού μέσου, θα προσπαθησουμε να θεσουμε προβληματισμούς με στόχο την επανερμηνεία του αστικού τοπίου ως στοιχείου συλλογικότητας, τη σημασία της βιωματικής εμπειρίας του τόπου, τη δημιουργία ενός στοχαστικού επαναπροσδιορισμού της μνήμης και της αίσθησης του χώρου.

 

 • Με αφορμή το αντικείμενο: Φωτογραφικές εκδοχές. Η μετατροπή καθημερινών αντικειμένων μαζικής παραγωγής σε δομικά στοιχεία μιας σύνθεσης και η ανάδειξη της μορφής. Μέσα απο αυτή τη διαδικασία επιτυγχάνεται μια εικαστική διαφυγή απο την ρεαλιστική υπόσταση και η μεταμόρφωση του σε αντικείμενο τέχνης ή σε εικαστική εγκατάσταση.

 

 • Η έννοια της μνήμης σε σχέση με την αναμνηστική φωτογραφία ή τα φωτογραφικά αρχεία. Μεικτή τεχνική (αναλογική και ψηφιακή φωτογραφία).

 

Επικοινωνία: ipaschou@uniwa.gr

Δρ. Κάντας Βασίλειος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος

 

Πεδία ειδίκευσης και ερευνητικού ενδιαφέροντος

 

Θεωρητικός της οπτικής επικοινωνίας, με ειδίκευση στην φιλοσοφία της αντίληψης & λειτουργίας της Φωτογραφικής εικόνας, με ερευνητικό ενδιαφέρον στη βιωματική φαινομενολογία (φιλοσοφία του υπόρρητου).

 

Υποστηρίζει φωτογραφικές εργασίες που διαπραγματεύονται σκηνοθεσία της ανθρώπινης φιγούρας,  ιδιοσυστασία του μέσου,  αλλά και άλλες πτυχές της φωτογραφικής πρακτικής που δίνουν έμφαση στην μεθοδική παρατήρηση του θέματος. Πειραματισμοί σε επίπεδο φόρμας και έρευνα του πεδίου στο οποίο αναφέρεται το Θέμα υπο διαπραγμάτευση, είναι στοιχεία ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτα. Οι πτυχιακές εργασίες προς υποστήριξη ιδανικά θα περιέχουν θεωρητικό και πρακτικό μέρος σε δημιουργική, διαλεκτική, ανατροφοδοτούμενη  σχέση μεταξύ τους.

 

Επικοινωνία: vkantas@uniwa.gr

Πετρίδης Πάρης, Ακαδημαϊκος Υπότροφος

 

Θεωρία

Κοινωνικό ντοκουμέντο, αστικό και περιαστικό τοπίο, μεταμνήμη και φωτογραφία

 

Έρευνα

vernacular φωτογραφία, μνημεία και δημόσιος χώρος, το μη-αναπαραστάσιμο.

 

Επικοινωνία: ppetridis@uniwa.gr

Λάφη Μαρία, Ακαδημαϊκός Υπότροφος

 
 • Αφηγηματική ταινία μικρού μήκους, που συνοδεύεται από θεωρητική υποστήριξη

 

 • Ταινία τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) μικρού ή μεσαίου μήκους, που συνοδεύεται από θεωρητική υποστήριξη

 

 • Συγγραφή σεναρίου  Μεγάλου μήκους με ανάλυση της κλιμάκωσης της ιστορίας αιτιολογώντας τις επιλογές του συγγραφέα.

 

Επικοινωνία: mlafi@uniwa.gr