Τράπεζα Θεμάτων Πτυχιακών Εργασιών

Εδώ μπορείτε να βρείτε τα διαθέσιμα θέματα πτυχιακών εργασιών τα οποία προτείνονται από τα μέλη Ε.Π. των Τομέων Μαθημάτων[1] του Τμήματος. Στην περίπτωση που κάποιο από τα προτεινόμενα θέματα σας ενδιαφέρει, επικοινωνήστε με το μέλος Ε.Π.

 

1 Οι τελικές διαμορφωμένες προτάσεις πτυχιακών εργασιών υποβάλλονται για έγκριση στον αντίστοιχο Τομέα Μαθημάτων.

Μαρκίδου Αναστασία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια - Πρόεδρος Τμήματος

Κριτική Θεωρία και Καλλιτεχνική Φωτογραφία

 

 • Η αναπαράσταση της καθημερινότητας στη σύγχρονη φωτογραφική παραγωγή.
  Η αναπαράσταση της καθημερινότητας στη σύγχρονη φωτογραφική παραγωγή ως μια έκφραση αντίθεσης στο θεαματικό, το φωτογενές και το ηρωικό. Η μελέτη και η συζήτηση της επιθυμίας να αναπαρασταθούν οι επαναλαμβανόμενες και μη-άξιες παρατήρησης πτυχές της καθημερινότητας.
 • Ερμηνεύοντας Εικονογραφικά Στερεότυπα
  Η μελέτη και φωτογραφική ερμηνεία εικονογραφικών στερεότυπων από το διαδίκτυο, τον κινηματογράφο τη μόδα, τη λογοτεχνία και τη διαφήμιση.
 • Η δημοσιοποίηση του ιδιωτικού βίου. Η μελέτη των αναπαραστάσεων του ιδιωτικού βίου και πως αυτές παρεισφρέουν στη δημόσια σφαίρα και διαμορφώνουν κοινωνικές συμπεριφορές και στερεοτυπικές αντιλήψεις. Οι αναπαραστάσεις συμπεριλαμβάνουν κάμερες παρακολούθησης, τηλεοπτικές εκπομπές reality, σκανδαλοθηρική φωτογραφία και το διαδίκτυο .
 • Τοπίο και Παγκοσμιοποίηση
  Η φωτογραφία ως μέσο κατανόησης και ανάδειξης του σύγχρονου περιβάλλοντος της παγκοσμιοποίησης. Το τοπίο, αστικό ή φυσικό και η καθημερινή αναμέτρηση της τοπικής κουλτούρας με την παγκόσμια οικονομία, καθώς και η αδυναμία ή όχι αφομοίωσης του παρελθόντος.
 • Τοπίο: γεωγραφία-αυτοβιογραφία-μεταφορά
  Το τοπίο περισσότερο από κάθε άλλο φωτογραφικό είδος δημιουργεί την ψευδαίσθηση της αδιαμεσολάβητης τεκμηρίωσης αυτού το οποίο φωτογραφήθηκε ενώ πρόκειται για μια κατασκευή πυκνών συμπαραδηλώσεων. Η ερμηνεία του είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική και επηρεασμένη από αφηγήσεις συλλογικές και προσωπικές, αισθητικά στερεότυπα και ιδεολογίες. Στο πλαίσιο αυτής της συνθήκης το τοπίο δύναται να μελετηθεί ως ένα χάρτης τoυ αστικού, περιαστικού και φυσικού τοπίου ή να εξερευνηθεί ως τοπίο βιωματικό, ως ιδιαίτερη πατρίδα ή ως επιστροφή σε ένα ειδυλλιακό, ανιστορικό τοπίο που προσφέρεται για ψυχική ανάταση.

 

Επικοινωνία: natmark@uniwa.gr

Κολοκυθάς Κώστας, Επίκουρος Καθηγητής

Φωτογραφικές Εφαρμογές, Καλλιτεχνική Φωτογραφία, Φωτογραφικό Ντοκουμέντο

 

 1. Καλλιτεχνική Φωτογραφία
  Η εργασία αφορά στην παραγωγή πρωτότυπου συνεκτικού φωτογραφικού έργου με ελεύθερη θεματολογία που άπτεται των ενδιαφερόντων των φοιτητών.
  *Ατομική ερευνητική εργασία.
 2. Εαυτός και Φωτογραφική Απεικόνιση
  Η εργασία αφορά στην παραγωγή ενός πρωτότυπου συνεκτικού φωτογραφικού έργου που πραγματεύεται την φωτογραφική απεικόνιση του εαυτού.
  *Ατομική ερευνητική εργασία.
 3. Αφήγηση | Εικόνα, Ήχος και Κείμενο
  Σύγχρονη και ασύγχρονη χρήση φωτογραφικών εικόνων, ήχου, βίντεο και γραπτού λόγου στη δημιουργία αφηγηματικών έργων.
  Η εργασία θα αφορά τη συνδιασμένη χρήση φωτογραφικών κινούμενων και ακίνητων εικόνων, ήχων, και γραπτού λόγου για την παρουσίαση ενός θέματος της επιλογής σας.
  *Ατομική ή και Ομαδική ερευνητική εργασία (μέχρι δύο φοιτητές)

 

 

Οι τίτλοι των διαθέσιμων θεμάτων είναι ενδεικτικοί και μπορεί να διαμορφωθούν ανάλογα. Αν κάποιο από τα προτεινόμενα θεματικά πεδία σας ενδιαφέρει, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να εξετάσουμε τη διαμόρφωση της τελικής ολοκληρωμένης πρότασης.
Οι φοιτητές θα πρέπει να καταθέσουν μια δομημένη πρόταση προς έγκριση η οποία και θα υποβληθεί από τον διδάσκοντα για έγκριση στον Τομέα Μαθημάτων.

 

Επικοινωνία: kkphoto@uniwa.gr

Μαχιάς Γιώργος, Λέκτορας

Αρχιτεκτονική Φωτογραφία

 

 • Ιστορικό κτίριο η κτίριο με Αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα
  Φωτογράφιση του κτιρίου εξωτερικά και εσωτερικά με έμφαση στις ιδιαιτερότητες που αντανακλούν την εποχή η το Αρχιτεκτονικό στυλ του κτιρίου. Θα συμπεριλαμβάνονται και οι όποιες πληροφορίες σχετικές με το κτίριο (ιστορία , ποιος το έφτιαξε , ποτέ τι υπήρχε και ποια ήταν η τάση της εποχής) είναι διαθέσιμες.
 • Ενότητα κτιρίων συγκεκριμένης Αρχιτεκτονικής Τάσης
  Η μελέτη και φωτογραφική απεικόνιση κτιρίων συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής τάσης πχ π κτίρια του μεσοπολέμου, κτίρια Art Deco κτίρια Bauhaus, Αθηναϊκός Μοντερνισμός κλπ.
 • Αρχιτεκτονικές Λεπτομέρειες συγκεκριμένης Περιοχής
  Φωτογραφική καταγραφή συγκεκριμένης λεπτομέρειας κτιρίων πχ Κλιμακοστάσια Είσοδοι πολυκατοικιών κλπ κάποιου Ιστορικού δρόμου ή περιοχής της πόλης.
 • Αστικό τοπίο
  Το αστικό τοπίο, με επίκεντρο την Αρχιτεκτονική κυρίως το ανθρωπογενές περιβάλλον που διαρκώς επεκτείνεται και όπου οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας αυξάνονται, η ανθρωπογεωγραφία του, , οι τρόποι που το βιώνει και το καθορίζει και συν διαμορφώνει  ο σύγχρονος άνθρωπος.

 

Επικοινωνία: gmachias@uniwa.gr

Αριστείδης Τσινάρογλου, Λεκτορας

 

Διαφημιστική Κινούμενη εικόνα (Stop Motion)

 

Σκοπός της πτυχιακής εργασίας είναι η δημιουργία Διαφήμισης μέσω της διαδικασία της κινούμενης εικόνας. Ο φοιτητής/τρια μπορεί με την χρήση της φωτογραφικής μηχανής να εκτελέσει οποιοδήποτε θέμα επιλέξει σε σχέση με προϊόν ή υπηρεσία παροχών. Μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε υλικό (πλαστελίνη – χαρτί – ύφασμα – ξύλα – πηλό – ανθρώπους ή ζώα κ.τ.λ.), εκτός από την δημιουργία του 3D μοντέλου. Το διαφημιστικό spot θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένο και άρτια εκτελεσμένο. Η διάρκεια και ο αριθμός των διαφημιστικών που πρέπει να παραδοθούν, ορίζεται κατόπιν συνεννόησης με τον καθηγητή.  Η πτυχιακή μπορεί να γίνει με περισσότερους από ένα φοιτητές -τριες με τις αντίστοιχες απαιτήσεις.

 

Θέματα πτυχιακών

 

Δημιουργικό

 1. Ρουχισμός
 2. Ποτό – αναψυκτικό – χυμός
 3. Κόσμημα
 4. Καλλυντικό
 5. Φαγητό
 6. Κοινωνικό σποτ
 7. Εταιρία παροχής υπηρεσιών

 

Θεωρητικό – Ερευνητικό

 1. Παραδοσιακή κινούμενη εικόνα
 2. Κινούμενη εικόνα και διαφήμιση
 3. Κατασκευή χαρακτήρων και κινούμενη εικόνα
 4. Κινούμενη εικόνα και μοντελισμός
 5. Υλικά και μοντελισμός
 6. Μέσα παραγωγής της κινούμενης εικόνας
 7. Νέες τεχνολογίες στην κινούμενη εικόνα

 

Επικοινωνία: artsi@uniwa.gr