Νικολαΐδου Ελένη

qode interactive strata
Υποψήφιος/α Διδάκτορας

Υποψήφια Διδάκτορας

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

enikolaidou@uniwa.gr

Τηλέφωνο

6977 869386

Προσωπική Ιστοσελίδα

www.beautifulpeope.com.gr

Διεύθυνση Γραφείου

Κ9.006

Ώρες Γραφείου

Δευτέρα, Τετάρτη / 12:00 - 14:00

 

 

Η Νικολαΐδου Ελένη είναι Φωτογράφος, διαφημίστρια και εκπαιδευτικός γεννήθηκε το 1976 στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου και παρακολούθησε τα φωτογραφικά μαθήματα του Δήμου Σταυρούπολης σε ηλικία 15 ετών. Σπούδασε Φωτογραφία στη σχολή ΑΤΕΙ ΑΘΗΝΩΝ και ολοκλήρωσε με επιτυχία το μεταγραφικό πρόγραμμα « Παραγωγή βίντεο οπτικοακουστικά μέσα και κινούμενα γραφικά » του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, εκπέμπει τη Διδακτική της Διατριβής στον τομέα της Διαφημιστικής Φωτογραφίας. Μετά την αποφοίτηση της εργάστηκε για πολλά χρόνια ως Φωτογράφος σε φωτογραφικά στούντιο και μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες, συμμετέχουν σε παράγωγα εντός και εκτός της Ελλάδος. Από το 2000 δημιούργησε τη δική της διαφημιστική εταιρεία και φωτογραφικό studio BEAUTIFUL PEOPLE ADV. Δημιουργεί και παράγει καλλιτεχνική και διαφημιστική φωτογραφία, τα έργα της παρουσιάζονται σε αρκετά περιοδικό χώρο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό ενώ παράλληλα πλούσιο είναι το έργο της στο τηλεοπτικό (διαφημιστικό) χώρο. Τέλος είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων εργάζεται από το 2004 ως καθηγήτρια στα Δ.Ι.Ε.Κ. Φωτογραφίας. Είναι Υποψήφια Διδάκτορας του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών στο ΠΑΔΑ στο πεδίο της Διαφημιστικής Φωτογραφίας. Παράλληλα δημοσιεύει επιστημονικά άρθρα και επιμελείται ορισμένες εκθέσεις και λευκώματα τόσο συναδέλφων όσο και προσωπικών καλλιτεχνικών εργασιών.

 

Περίληψη πρότασης διδακτορικής διατριβής 
Θέμα : «Η ιστορική και κοινωνιολογική προσέγγιση της διαφημιστικής φωτογραφίας στην Ελλάδα, 1960-2004»
Ο κύριος σκοπός της διδακτορικής διατριβής είναι η ιστορική και κοινωνιολογική προσέγγιση της διαφημιστικής φωτογραφίας στην Ελλάδα, από τη δεκαετία του 1960 έως και το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, που συνδέεται με τις μεγάλες κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές αλλαγές, προσφέρει ένα πλούσιο πεδίο ανάλυσης της διαφημιστικής εικόνας και του τρόπου που αυτή διαμόρφωσε την καταναλωτική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Η ερευνήτρια, με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της διαφημιστικής φωτογραφίας, ως φωτογράφος, διαφημίστρια και εκπαιδευτικός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προσφέρει μια πολύπλευρη και διεισδυτική προσέγγιση, αποτυπώνοντας τη δική της γνώση και εμπειρία μέσα από την ελληνική πραγματικότητα. Μέσα από αυτή την προσέγγιση, καταθέτει την άποψη ότι η φωτογραφία, ως εργαλείο διαφήμισης, δεν λειτουργεί απλώς ως μια εικόνα που προβάλλει προϊόντα, αλλά έχει και ένα βαθύτερο κοινωνιολογικό αποτύπωμα που επηρεάζει την καταναλωτική συμπεριφορά και τις αξίες της κοινωνίας. 
Η εξέλιξη των δεκαετιών, από το 1960 έως το 2004, αποτυπώνει μια Ελλάδα σε πλήρη αναμόρφωση, όπου η αυξημένη κατανάλωση και η ανάπτυξη των μέσων μαζικής επικοινωνίας συνδυάζονται με την εμφάνιση και επικράτηση νέων καταναλωτικών προτύπων. Η διαφημιστική φωτογραφία, αρχικά δειλή και συχνά περιορισμένη σε παραδοσιακές απεικονίσεις, άρχισε σταδιακά να «ξετυλίγεται» μέσα από μια καλλιτεχνική ματιά που προσέφερε νέες αφηγήσεις και ερμηνείες της καταναλωτικής πραγματικότητας. Με την πάροδο των χρόνων, η διαφημιστική φωτογραφία αναδείχθηκε σε μια σημαντική μορφή πολιτισμικής και κοινωνιολογικής επικοινωνίας, καθώς πέρα από την απλή προβολή των προϊόντων, αποτύπωνε τις πολιτισμικές τάσεις και τις κοινωνικές αξίες της εποχής. 
Η επίδραση της διαφημιστικής εικόνας στην καταναλωτική συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον γεγονός, και αυτή η εξέλιξη είναι στενά συνδεδεμένη με τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές και τις επιρροές από τη Δύση, καθώς η Ελλάδα βρισκόταν σε μια φάση μετάβασης από τις πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές του μεταπολεμικού κόσμου στη σύγχρονη εποχή της νέας χιλιετίας. Η αύξηση της πρόσβασης στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και η εξάπλωση της τηλεόρασης και του Τύπου αποτέλεσαν τους βασικούς φορείς της διαφημιστικής εικόνας, επιταχύνοντας την υιοθέτηση των δυτικών καταναλωτικών προτύπων και δημιουργώντας νέες σχέσεις μεταξύ του καταναλωτή και του προϊόντος. 
Το παρόν πόνημα επιχειρεί μια ανασκόπηση που αποδεικνύει πώς η διαφημιστική εικόνα στην Ελλάδα, σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής της, είχε σημαντική κοινωνιολογική επίδραση. Εξετάζει πώς η εικόνα αυτή διαμόρφωσε τις αξίες και τις καταναλωτικές συνήθειες, προβάλλοντας ταυτόχρονα την αναπτυσσόμενη ελληνική κοινωνία ως έναν καθρέφτη του πολιτισμικού μετασχηματισμού που συντελέστηκε τα τελευταία εξήντα χρόνια.