Ξανθοπούλου Ζωή

qode interactive strata

Συνεργάτες

Ακαδ. Υπότροφος

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

zxanthopoulou@uniwa.gr

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Φωτογραφία και Οπτικοακουστικές Τέχνες στο ΤΕΙ Αθηνών, Σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου και υποκριτική στο Θέατρο των Αλλαγών και έχει μεταπτυχιακό σε “Παραγωγή Βίντεο, Οπτικοακουστικά Μέσα και Κινούμενα Γραφικά” απο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών).
Έχει δουλέψει ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο θέατρο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο τη σχέση των οπτικοακουστικών μέσων με το ζωντανό θέαμα καθώς επίσης και την πολύπλευρη και εναλλακτική φωτιστική συνθήκη σε αυτό (“Κανένα ρετούς. Θέλω την πραγματικότητα.” – Φεστιβάλ Αθηνών, “Υπηρέτης δύο αφεντάδων”-Εθνικό Θέατρο Κωφών της Γερμανίας, “FREE MEDIA” – με φοιτητές της LIPA/ Λιβερπουλ, “U(you) for Utopia”- SYN festival/Εδιμβούργο, “Διαδρομές Υψηλού Κινδύνου” – Nau Ivanow/Βαρεκλώνη κ.ά.)
Έχει δουλέψει ως υπεύθυνος του δημιουργικού στις Αττικές Εκδόσεις και ως αρθρογράφος στο περιοδικό ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ. Έχει διδάξει σε σεμινάρια στη Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA), στο SYN Festival – Edinburgh, στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ), στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, στο Θέατρο των Αλλαγών, στο Life ‘n’ Art Theater, στο Armani studio, στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Liminal για καθολική προσβασιμότητα στην τέχνη, στη θεατρική ομάδα του ΠΙΟΠ (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου τράπεζας Πειραιαώς).