Συνεργασίες με φορείς, επιχειρήσεις, οργανισμούς και Ερευνητικό Εργο

 

Οι αναρτήσεις είναι με χρονική σειρά…

 

 

4/2024 - Ο Γιώργος Αρβανίτης συναντά τους φοιτητές-τριες του Τμήματός μας, συζητώντας για την φωτογραφία στον κινηματογράφο και τον φωτισμό.

 

Την Πέμπτη 18 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε η διάλεξη/masterclass του διεθνούς φήμης Έλληνα Διευθυντή Φωτογραφίας, Γιώργου Αρβανίτη -γνωστού από την πολυετή συνεργασία του με τον αείμνηστο σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο- στο κατάμεστο από φοιτήτριες και φοιτητές αμφιθέατρο της Σχολής μας. Τέθηκαν και απαντήθηκαν πάρα πολλά ερωτήματα που αφορούν στην πολύ ιδιαίτερη σχέση φωτογραφίας και κινηματογράφου ενώ ακολούθησε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για μία σειρά τεχνικών αλλά και αισθητικών ζητημάτων που αφορούν στον ρόλο του φωτισμού στην κινηματογραφική αφήγηση, στην σχέση σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας, θέματα παραγωγής και διανομής των ταινιών, ζητήματα που άπτονται της σύγχρονης κινηματογραφικής παιδείας, τις δυνατότητες απασχόλησης των αποφοίτων μας κ.α. Ο καλεσμένος μας, επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματός μας Γιώργος Αρβανίτης, ανέπτυξε απλά και κατανοητά τις απόψεις του με συγκεκριμένα παραδείγματα και αναφορές από την μακροχρόνια εμπειρία του με τις απαντήσεις του να διακρίνονται για το πηγαίο χιούμορ, την απλότητα και σεμνότητα κερδίζοντας την εκτίμηση και την αγάπη όλων μας. Αποχωρώντας υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις στο Τμήμα μας όταν οι υποχρεώσεις του τον ξαναφέρουν στη χώρα μας μιας και εδώ και πολλά χρόνια ζει και εργάζεται στη Γαλλία.

 

 

   

 

   

 

 

 

12/23 -IRIS τεύχος 25, Εαρινό Εξάμηνο 2022-2023, Πτυχιακές και Εργαστηριακές Εργασίες προπτυχιακών φοιτητριών-φοιτητών

 

 

 

Αναρτήθηκε στο ιστότοπο του τμήματος η ψηφιακή έκδοση του περιοδικού IRIS, τεύχος 25, με διπλωματικές και εργαστηριακές εργασίες από το Εαρινό Εξάμηνο 2022-2023 του προπτυχιακού.

 

 

2023 -Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Διάπλασις. Mια συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων

 

 

Καρέ από το πειραματικό βίντεο του φοιτητή Ιάσωνα Παρισσόπουλου για το Διάπλασις 2023.

 

Συμμετοχή στο Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Διάπλασις. Mια συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων και με Πανεπιστήμια όλης της χώρας που έχουν ως αντικείμενο την δημιουργία οπτικοακουστικών έργων με νεανική ματιά και αισθητική. Τα έργα που δημιουργούνται στο πλαίσιο του προγράμματος προβάλλονται στο κανάλι της Βουλής στην Εκπομπή με τίτλο «Φοιτητιβίσματα». Το πρόγραμμα παρουσιάζεται σε εκπαιδευτικά συνέδρια των Πανεπιστημίων καθώς και σε Διεθνή φεστιβάλ.

2023 -13ο Aegina Fistiki Fest

 

 

     .

 

Συνεργασία με το τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας και τις καθηγήτριες Νίκη Καποκάκη, Μάρθα Τσιάρα και Ευανθία Χαλυβοπούλου. Στα πλαίσια του 13ου Aegina Fistiki Fest με γενική υπεύθυνη διοργάνωσης των projects την καθηγήτρια κ. Ζωή Γεωργιάδου.  Έγινε συντονισμός ομάδας φοιτητών/τριών του τμήματος στην παραγωγή ενός βίντεο καταγραφής της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, που αφορά τις ανεμότρατες και τη λειτουργία των πάγκων της ψαραγοράς της Αίγινας.  Συντονιστής ομάδας φοιτητών: Π. Συμεών.

 

 

2023 -Ημερίδα με τίτλο ``Drones - Φωτογραφία και Βιντεοσκόπηση``

 

 

 

Συνεργασία του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών με το Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, για την Ημερίδα με τίτλο “Drones – Φωτογραφία και Βιντεοσκόπηση”. H Ημερίδα είναι στο στάδιο του σχεδιασμού. Υπεύθυνοι: Π. Συμεών, Α Τσινάρογλου.

 

 

2023 -Συνεργασία με το πρόγραμμα ``Living in a New Gender Era: Deconstructing Gender Stereotypes - Redefining and Developing New Aspects of Masculinities and Femininities``

 

 

         

 

2023 Συνεργασία με το πρόγραμμα “Living in a New Gender Era: Deconstructing Gender Stereotypes – Redefining and Developing New Aspects of Masculinities and Femininities” χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (CERV). Πραγματοποιείται από την Gender Alliance Initiative – Η Συμμαχία των Φύλων και την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ).

Σειρά workshops που οργανώθηκαν σε συνεργασία με το Τμήμα ΦΟΤ με σκοπό την ανάδειξη του έργου του Τμήματος και της συμβολής του  Συντονιστές/τριες: Μ. Βουνάτσου, Ε. Κατσαϊτη, Ζ. Ξανθοπούλου.

 

 

9/2023 -Συνεργασία του Τμήματος στα πλαίσια του προγράμματος ``Training Course on Animation in Education for formal and non formal educators

 

 

 

 

 

9 – 15 Σεπτέμβρη 2023. Συνεργασία του Τμήματος Φωτογραφία και Οπτικοακουστικών Τεχνών με το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας, το Mediterranean Information Office for Environment Culture and Sustainable Development, το Mediterranean Education Initiative on Environment and Sustainability, το Unesco Chair και το UNESCO Chair and Network on Sustainable Development Management and Education in the Mediterranean National και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στα πλαίσια του προγράμματος “Training Course on Animation in Education for formal and non formal educators. Παρουσίαση του γνωστικού αντικειμένου Stop Motion Animation σε μέλη της αντιπροσωπίας από την Μάλτα. Παρουσίαση Α. Τσινάρογλου

 

 

 

 

 

 

2022 -Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Διάπλασις. Mια συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων

 

 

Πρόγραμμα ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ

Δια-πανεπιστημιακό πρόγραμμα πρακτικής άσκησης τελειόφοιτων ΑΕΙ, από Τμήματα του ευρύτερου οπτικοακουστικού τομέα, με στόχο τη δημιουργία σειράς ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για προβολή στο Κανάλι της Βουλής (Φοιτητιβίσματα). Η επιλογή των φοιτητών και των φοιτητριών, η υποστήριξη του εξαμηνιαίου κύκλου της παραγωγής και η ανάπτυξη του προγράμματος γίνονται με τη συμβολή έμπειρων πανεπιστημιακών (σύνδεσμοι καθηγητές).

2022 -Vol. 3 No. 1 (2022): Image and Memory // ερευνητικό εργαστήριο “Σχεδιασμού (Design), Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης”

 

 

 

 

Published: 2023-01-23

The third volume of Design | Arts | Culture is dedicated to “Image and Memory”.

If images are embodied in pictures, we should also acknowledge that “a picture is worth a thousand words”. This commonplace quotation suggests that images contain more information than texts and that the pieces of information provided by images are more easily processed and understood by any observer. Otherwise, a picture can trigger a buried memory and recall a precise moment in time much more rapidly than words.

Quoting Walter Benjamin, “the true picture of the past flits by. The past can be seized only as an image which flashes up at the instant when it can be recognized and is never seen again.”

According to Heraclitus’s theory “everything flows” (“πάντα ῥεῖ”/panta rhei), everything that surrounds us is in permanent movement, and in this perspective, the world of physical and mental phenomena in a flow was the basis for designing the third volume of DAC Journal, Image and Memory, No 1.

Visual artists, art historians and theoreticians, historians, and archaeologists contributed with essays (both textual and visual) thematising various aspects regarding the mnemonic, individual and collective memories.

Total pages 117

5/2022 -Έρευνα στις νέες τεχνολογίες στον επισκευαστικό τομέα του χώρου της Ναυτιλίας και της Βιομηχανίας με εφαρμογή στην φωτογραφία και το video σε Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ/UAVs)

 

 

 

 

Συνεργασία του Τμήματός μας με το θεσμοθετημένο  Ερευνητικό Εργαστήριο ISΜΑ του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής. Το θέμα της Έρευνας είναι νέοι τρόποι και μέθοδοι καταγραφής πληροφορίας στον επισκευαστικό τομέα του χώρου της Ναυτιλίας και της Βιομηχανίας που μπορεί να επιτευχθεί με Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών . Συμμετοχή από το Τμήμα μας, έχουν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναστασία Μαρκίδου και οι Λέκτορες Παύλος Συμεών και Αριστείδης Τσινάρογλου στο κομμάτι του video και της φωτογραφίας που θα έχουν τα μη επανδρωμένα συστήματα. Η μελέτη θα αφορά την υποβρύχιας καταγραφής, την πόλωση του φωτισμού, την χρήση φωτιστικών μονάδων για τα μη επανδρωμένα συστήματα και στην ανάλυση και ποιότητα της εικόνας. Σκοπός αυτής της έρευνας είναι πέρα από την απόκτηση της Τεχνογνωσίας, η δημιουργία ενός προϊόντος το οποίο θα είναι ανταγωνιστικό και θα τραβήξει το ενδιαφέρον της αγοράς.

 

 

 

1/2022 -Project ``Μια γειτονιά αναζητά likes``

 

 

Ιανουάριος 2022. Project “Μια γειτονιά αναζητά likes”  που έφερε σε συνεργασία φοιτητές των τμημάτων Φωτογραφίας & Οπτικ/κών τεχνών και Κοινωνικής Εργασίας. Στόχος η διερεύνηση και η ευαισθητοποίηση των φοιτητών για το τι σημαίνει ο όρος «υποβαθμισμένη περιοχή» για τους πορτραιτιζόμενους/συνεντευξιαζόμενους/παρατηρούμενους των φοιτητών και φοιτητριών, που καλούνται να συλλέξουν υλικό (εικόνες, ήχο, προφορικό λόγο, ντοκουμέντα) σχετικό με τις εμπειρίες των ατόμων που θα επιλεγούν να συνεισφέρουν τις προσωπικές τους απόψεις και πιθανόν αφήγηση συμβάντων. Ολιγομελείς ομάδες φοιτητών/τριών των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας και Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΠΑΔΑ, θα προσεγγίσουν άτομα διαφορετικού υπόβαθρου από περιοχές με εμφανείς ελλείψεις και δυσκολίες, καταγράφοντας απόψεις, πεποιθήσεις, προτάσεις βελτίωσης και οράματα των ατόμων που θα κληθούν να παρουσιάσουν στους φοιτητές/τριες-ερευνητές/τριες την καθημερινότητα μιας γειτονιάς σε δημόσιο ή/και προσωπικό χώρο αλλά και κοινοτήτων και γκρουπ με κοινά ενδιαφέροντα.

 

 

3/2021 - Έρευνα στις νέες τεχνολογίες για εφαρμογή στο τομέα της Διαφημιστικής Φωτογραφίας και του Video, με οθόνες που θα αλληλεπιδρούν με το αντίστοιχο περιβάλλον

 

 

 

Συνεργασία του Τμήματός μας με το θεσμοθετημένο  Ερευνητικό Εργαστήριο ISΜΑ του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής. Το θέμα είναι η Έρευνα σε νέες τεχνολογίες με οθόνες που θα αλληλεπιδρούν και θα εφαρμόζονται σε περιβάλλοντα όπως σε στάσεις λεωφορείων, τραμς, μετρό και σε άλλους χώρους με σκοπό είτε την πληροφόρηση που ζητά το κοινό, είτε την αλληλεπίδραση ενός διαφημιζόμενου προϊόντος  με το κοινό. Συμμετοχή από το Τμήμα μας, έχουν η Αναστασία Μαρκίδου, ο Κώστας Κολοκυθάς, ο Γιώργος Βρεττάκος, ο Παύλος Συμεών κι ο Αριστείδης Τσινάρογλου στο κομμάτι του βίντεο και της φωτογραφίας. Αντικειμενικός σκοπός είναι, η δημιουργία σεναρίου, η επιμέλεια και παραγωγή της διαφήμισης ή ενημέρωσης-πληροφόρησης, καθώς και η επίλυση τεχνικών θεμάτων των συσκευών αναπαραγωγής καθώς και των εικόνων. Σκοπός αυτής της έρευνας είναι πέρα από την απόκτηση της τεχνογνωσίας, η δημιουργία μίας πολυμεσικής διαδραστικής εφαρμογής  στο χώρο της διαφήμισης και της ενημέρωσης.

 

 

 

 

2021 -Vol. 2 (2021) // ερευνητικό εργαστήριο “Σχεδιασμού (Design), Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης”

 

 

 

 

 

Published: 2022-01-16

Following the successful launch of Vol.1 which was focused on the topic “The entrancement of Ruins”, Vol. 2 is an open-themed issue that aims to cover a broad spectrum of academic research on arts, culture and design, and explore the middle ground within the dynamic and ever–evolving interdependencies between art and artefact, human and society, identity and community, technological advancement and heritage, academic practice and professional trade.

Total pages 240

2021 -Vol. 1 (2021): The Entrancement of Ruins // ερευνητικό εργαστήριο “Σχεδιασμού (Design), Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης”

 

 

 

 

Published: 2020-06-11

Time, one of the dynamic aspects of existence and human creation, embodies duration and entails change. The decay that it imposes on matter reveals [the entities of] time and space as entangled, distinct and indivisible forms of being. Whether the ruin represents a trauma or a sign of the imposition of nature on human traces, constitutes a bridge of visual mediation and in many cases a carrier of “hidden pleasure”.

George Simmel (1958: 380-381)[1] in his essay “The Ruin” describes this facination towards decay as a dominating feeling that attracts us to a ruined building. The spectator, be it a (flâneur), a pilgrim, an observer of historical evidence, a researcher of the act of ruining, an artist, experiences nostalgia, memory, continuity, anamnesis, artistic inspiration, attraction, awe, or the distancing from the uncanny.[2]

The first issue of Arts | Design | Culture focuses on the topic of ‘The Entrancement of Ruins’, inviting academic teachers, researchers, designers and artists to contribute in the wake of this [a] discussion.

  1. Simmel, George, 1958. “Two Essays: The Ruin.” The Hudson Review, 11(3), 371-385. doi:10.2307/3848614.
  2. Freud, Sigmund, 2003 |1919. The Uncanny (Das Unheimliche). MClintock, David, (transl.) London: Penguin books.

 

Total pages: 170 pages

 

1/2021 -Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Τμημάτων Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής και Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

 

 

 

Υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Τμημάτων Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής και Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, από τους Προέδρους των δυο Τμημάτων, Γεώργιος Πρινιωτάκης Ph.D. Καθηγητής  και την  Dr. Αναστασία Μαρκίδου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, για συνεργασία στους τομείς:

  • Στην υλοποίηση από κοινού έρευνας σε αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος.
  • Στη σύνταξη και υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από εθνικούς, κοινοτικούς πόρους.
  • • Στην οργάνωση από κοινού ενημερωτικών εκδηλώσεων (συνεδρίων, ημερίδων, κ.α.), διαλέξεων, θερινών σχολείων σε θέματα κοινού επιστημονικού ή τεχνικού ενδιαφέροντος.
  • • Στην υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης & κατάρτισης σε αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος.
  • • Συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και επενδυτικών σχεδίων για βιομηχανικούς κλάδους και τομείς υπηρεσιών.
  • • Σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος.

 

Μνημόνιο Συνεργασίας

2020 -Σχεδιασμός και έκδοση διεθνούς επιστημονικού περιοδικού

 

 

 

 

 

The International Journal Design | Arts | Culture is a digital open access and peer-reviewed multi-disciplinary journal, published by “Design, Interior Architecture and Audiovisual Documentation” lab of the Faculty of Applied Arts and Culture of the University of West Attica Greece in cooperation with the: Doctoral Studies of the National University of Arts Bucharest RomaniaUniversity of Nicosia Cyprus, ESAD Porto Portugal, and Academy of Fine Arts Gdansk Poland. This journal is biannual (with regular and from time to time special issues) and publishes research articles, projects and portfolios, as well as book reviews and student works. It aims to provide an academic forum for sharing and connecting ideas, projects, practices and findings about design, applied arts and culture. This journal provides immediate open access to its content on the principle that making research freely available to the public supports a greater global exchange of knowledge. This journal does not charge submission or publication fees.

3/2019 -Ίδρυση του ερευνητικού εργαστηρίου “Σχεδιασμού (Design), Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης” με την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

 

 

 

Το ερευνητικό εργαστήριο “Σχεδιασμού (Design), Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης”, ιδρύθηκε με την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (συνεδρίαση με αριθμό 3/05-02-2019, η οποία δημοσιεύθηκε στο με αριθμό 8039 /6-3-2019 ΦΕΚ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 1 του κανονισμού του, «Ιδρύεται στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το Εργαστήριο με τίτλο “Εργαστήριο Σχεδιασμού (Design), Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης – DesArDo lab”. (Design, Interior Architecture and Audiovisual Documentation Laboratory), το οποίο εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στη διεπιστημονική προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων του σχεδιασμού (design), της οπτικής επικοινωνίας, της αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων και της ψηφιακής τεκμηρίωσής τους ως ευρύ ενιαίο αντικείμενο θεωρίας και πρακτικής, σε συνάρτηση με τα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών των τμημάτων Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας, και Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων: Αειφορικός και Κοινωνικός Σχεδιασμός., καθώς και των πιθανών μελλοντικών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων και εκπονούμενων διδακτορικών διατριβών, που εμπίπτουν στα ερευνητικά πεδία του εργαστηρίου.

 

 
Το ερευνητικό έργο του εργαστηρίου εξειδικεύεται στα ακόλουθα ερευνητικά πεδία:
  1. στη δημιουργική διάσταση του σχεδιασμού (design creativity), στη διάσταση του χώρου και τη μορφή που αυτός παίρνει διαμέσου των ανθρώπινων δράσεων διαχρονικά, καθώς και στους τρόπους οπτικοακουστικής αποτύπωσης, αναπαράστασης, ψηφιακής παρουσίασης και επικοινωνίας του.
  2. στη μελέτη, καταγραφή, τεκμηρίωση των κάθε λογής νεότερων αρχιτεκτονικών μνημείων, των οποίων ο εσωτερικός χώρος αποτελεί κληροδότημα πολιτιστικού παρελθόντος, την αντιμετώπιση των θεμάτων της διάσωσής και της ένταξής τους στη σύγχρονη εποχή ως πολιτιστική κληρονομιά αλλά και ως ζώντες χώροι, την αποτίμηση της συμβολής τους στη διαμόρφωση αισθητικής, όπως και της σύνδεσης τους με την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης τόσο ως τοπική ιδιοτυπία, όσο και ως κατασκευαστική λογική. Στη μελέτη των σχέσεων τους με το εγγύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον με έμφαση στο πεδίο ανάπτυξης ποιοτικού πολιτιστικού τουρισμού, με προεκτάσεις όπως τον καθορισμό κριτηρίων παρεμβάσεων και μεθόδων ανάπτυξης και
    ανάδειξης των εσωτερικών αρχιτεκτονικών χώρων και των στοιχείων που τους απαρτίζουν ως βασικών πόρων βιώσιμης ανάπτυξης.
  3. στην επεξεργασία μορφών οπτικής επικοινωνίας σε παραδοσιακά και σύγχρονα περιβάλλοντα, με στόχο την καταγραφή και συγκρότηση οπτικοακουστικής βάσης δεδομένων για την παραγωγή ερευνητικού, πληροφοριακού και εκπαιδευτικού υλικού, που θα υποστηρίζει την προβολή και τη μελέτη των χώρων και των δράσεων που επιτελούνται σε αυτούς.
  4. στη διερεύνηση της σχέσης του υλικού χώρου με τον ψηφιακό χώρο και την επαυξημένη δυνατότητα του στον σχεδιασμό διεπαφών αντικειμένων καθημερινής
    χρήσης.
  5. στη χρήση νέων μέσων σε εικαστικές και ψηφιακές εφαρμογές.
  6. στη χρήση εικαστικών πρακτικών και εικαστικού σχεδιασμού για χωρική μελέτη και έρευνα, για τη διαμόρφωση κοινωνικού και διαλογικού χώρου στη δημόσια σφαίρα.
  7. στην ανάπτυξη θεωρητικών προσεγγίσεων και σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων για την επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων.
  8. στην ανάπτυξη προωθημένων διδακτικών μεθόδων για τη διδασκαλία των προηγούμενα αναφερόμενων πεδίων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

2019 -Συνεργασία με Τμήματα του Nazarbayev University

 

 

 

Μετακίνηση ενός μέλους ΔΕΠ στο Nazarbayev University στο Kazakhstan για ερευνητική συνεργασία στο πρόγραμμα ”Shape Optimization of Lift and Thrust generating surfaces with the aid of Iso Geometric Analysis (SOLTIGA)”.

 

 

2018 - Εκλογή νέων μελών στο Ερευνητικό Εργαστήριο Σχεδιασμός (design) και Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων

 

 

 

Εκλογή νέων μελών στο Ερευνητικό Εργαστήριο Σχεδιασμός (design) και Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων από το Τμήμα Φωτογραφία και Οπτικοακουστικών Τεχνών της Σχολή Εφαρμοσμένων και Πολιτισμού

6/2017 -Συνέδριο του Ερευνητικού Εργαστηρίου Σχεδιασμός (design) και Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων

 

 

 

2016.2017 6ο Διεθνές Συνέδριο για τη Διοίκηση Τουρισμού και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

Το “Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών” του ΔΡ.Α.Τ.Τ.Ε., σε συνεργασία με το “Πανεπιστήμιο Αλεξάνδρειας” και τον “Τομέα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του ΤΕΙ Αθήνας”, διοργανώνει το “6ο Διεθνές Συνέδριο για τη Διοίκηση Τουρισμού και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας”, που θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό κέντρο του ΤΕΙ Αθήνας, 1-3 Ιουνίου 2017.

Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και με την υποστήριξη των Πανεπιστημίων “Western Washington University, USA” και “IMI University Centre, Lucerne, Switzerland” και του Ερευνητικού εργαστηρίου «Σχεδιασμού (design) και Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων» του ΤΕΙ Αθήνας.

Το συνέδριο έχει Ακαδημαϊκό χαρακτήρα και επίσημη γλώσσα θα είναι η Αγγλική. Ο σκοπός αυτού του διεθνούς συνεδρίου, είναι να παρέχει ένα σημείο συνάντησης κορυφαίων προσωπικοτήτων από τον ακαδημαϊκό, επιχειρησιακό και κυβερνητικό χώρο για την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, την εξέταση καινοτομικών προτάσεων και την ενδυνάμωση του πνεύματος συνεργασίας, με στόχο τη βέλτιστη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και την περισσότερο αποτελεσματική διαχείριση των επιχειρήσεων φιλοξενίας.

Ο σχεδιασμός των τουριστικών εγκαταστάσεων, η σύνδεση τους με τον πολιτισμό και την ιστορία μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού και σε συνδυασμό με τη χρήση νέων τεχνολογιών και μέσων να προβάλλουν την εικόνα του τόπου.
Η θεματική ενότητα (topic) που υποστηρίζεται από το εργαστήριο «Σχεδιασμού (design) και Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων» του ΤΕΙ Αθήνας περιλαμβάνει τα ακόλουθα: architectural space in tourism facilities: Architecture and tourism, Space and tourism development, Architectural design for hotels and touristic resorts, Interior design for tourism attraction, Cultural landscapes and tourism, Cultural tourism and tourism cultures, Tourism landscapes, Heritage tourism, Mapping tourism, Tourism archaeology, New touristic places in old spaces, Reconstruction of tourism facilities, Hotel architecture and sustainable design, Eco-tourism facilities, Experiential tourism and authenticity, Product design for tourism facilities, Creative touristic design, Touristic experience and digital means, Virtual spaces, tourist places, Tourism and advertisement, Visual representations of tourism, Tourism visual identity, Human- computer interaction and tourism, Film tourism presentation.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου εδώ

1-3/2017 -Σεμινάρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου Σχεδιασμού (Design), Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης

 

 

 

 

Το Ερευνητικό Εργαστήριο Σχεδιασμός (design) και Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων διοργανώνει Πρόγραμμα Δια Βίου Εκπαίδευσης με αντικείμενο Τουρισμός και Πολιτιστικό Περιβάλλον: Σχεδιασμός (Design) και Ταυτότητα Χώρου. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάδειξη σύγχρονων μεθόδων προσέγγισης και δημιουργίας αναγνωρίσιμης ταυτότητας τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίες συνακόλουθα θα συνεισφέρουν στην ποιοτική αναβάθμιση των χωρικών και οπτικών χαρακτηριστικών τους. Στον αναπτυσσόμενο αυτό τομέα δραστηριοποιούνται σχεδιαστές (designers) χώρου (αρχιτέκτονες εσωτερικών χώρων, διακοσμητές, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές επίπλων, σχεδιαστές ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων, εικαστικοί εφαρμοσμένων τεχνών και εγκαταστάσεων) οι οποίοι θα επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους και θ’ αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν την δυναμική παρουσία, συμμετοχή και ανταπόκριση στις ανάγκες αυτών των διαδικασιών ποιοτικής αναβάθμισης των εσωτερικών χώρων τουριστικών εγκαταστάσεων.

Οι διδακτικές ενότητες που θα καλυφθούν στο σεμινάριο αναφέρονται στις ακόλουθες θεματικές περιοχές:
1. Η αμφίδρομη σχέση πολιτισμού και τουριστικής ανάπτυξης: οι έννοιες της παραγωγής και της κατανάλωσης.
2. Πολιτιστικός τουρισμός και αειφόρος ανάπτυξη: η ισορροπία των τοπικών πόρων και της βιωματικής εμπειρίας.
3. Η εικόνα: νέα μέσα στην ανάδειξη του πολιτισμικού τουρισμού.
4. Project: η ταυτότητα ενός ξενοδοχείου πόλης.

Το σεμινάριο έχει διάρκεια 74 διδακτικών ωρών και θα διεξαχθεί σε διάστημα 7 εβδομάδων από 30 Ιανουαρίου 2017 έως 15 Μαρτίου 2017, σύμφωνα με ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ τριών εβδομαδιαίων συναντήσεων, το οποίο θα ανακοινωθεί. Μετά την ολοκλήρωση και την επιτυχή αξιολόγηση των εκπαιδευομένων, θα τους χορηγηθεί ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ δια βίου εκπαίδευσης, το οποίο αντιστοιχεί σε 15 πιστωτικές μονάδες (ECTS). Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλα προγράμματα ειδίκευσης. Στο σεμινάριο θα διδάξουν καθηγητές των τμημάτων Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων, μέλη του Εργαστηρίου Sxediasmos, και του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, καθώς και συνεργαζόμενοι ερευνητές.

Το κόστος του σεμιναρίου είναι 180 Ευρώ, ενώ για το προβλεπόμενο από τον κανονισμό ποσοστό ανέργων συμμετεχόντων, το κόστος ανέρχεται σε 90 Ευρώ. Περιλαμβάνονται εργαστηριακός εξοπλισμός, αναλώσιμα και ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό. Η εκπαίδευση θα γίνει σε εργαστήρια του ΤΕΙ Αθηνών αλλά και με επιτόπια μελέτη σε επιλεγμένο χώρο ξενοδοχείου στην Αθήνα.

Μπορείτε να υποβάλετε ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο πρόγραμμα

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων
Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων παρατείνεται έως τις 2-1-2017

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Χαρά Αγαλιώτου | Ηώ Αγγελή | Δρ. Ζωή Γεωργιάδου | Παναγιώτης Ηλίας | Άρης Κλωνιζάκης | Ευθύμης Kosemund Σανίδης | Λουκία Μάρθα | Δημήτρης Μαρνέλλος | Δρ. Μαρία Μοίρα | Νίκος Παντελαίος | Ελένη Ρωμούδη | Δρ. Ιωάννης Τσούμας | Διονυσία Φράγκου | Θεοδοσία Φωκίδου | ​Άγγελος Ψιλόπουλος​

2016 - Συμμετοχή στο σχεδιασμό και την οργάνωση δράσεων του Ερευνητικού Εργαστηρίου Σχεδιασμός (design) και Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων

 

 

 

Συμμετοχή του Αθανασόπουλου Γιάγκου στο σχεδιασμό και την οργάνωση δράσεων του Ερευνητικού Εργαστηρίου Σχεδιασμός (design) και Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων.

2015 - Ερευνητικό Εργαστήριο Σχεδιασμού (Design), Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης // ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕ ΚΡΙΤΕΣ 2015 // ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ 2015 // ΒΙΒΛΙΑ 2015

 

 

 

 

 

Συνεργασία του Τμήματος με το Ερευνητικό Εργαστήριο Σχεδιασμού (Design), Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, με εισηγήσεις σε συνέδρια με σύστημα κριτών και πρακτικά. Τέλος με συμμετοχή σε βιβλίο με τίτλο Χώροι Γραφείων: Μία Ιστορία Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων. 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕ ΚΡΙΤΕΣ 2015

Georgiadou, Z., Frangou, D., & Marnellos, D.(2015). Xenia Hotels in Greece: Modern Cultural Heritage, A Holistic ApproachJournal of Civil Engineering and Architecture, 9(2),130-140. doi: 10.17265/1934-7359/2015.02.002
Georgiadou, Z.,Frangou, D., & Marnellos, D.(2015).Hotel Furniture in Greek Modernity: “Xenia” and “Amalia” Hotels cases. Journal of Tourism Research,10 (Α 2015),25-57.Ανάκτηση από http://jotr.eu/pdf_files/V10.pdf
Georgiadou, Z.,Frangou, D., &Chatzopoulos, P.,2015. The pattern of mass tourism and the relationship with local resοurces. The pattern of endogenous development. Journal of Tourism Research,11 (Β2015),102-114.Ανάκτηση από http://jotr.eu/pdf_files/V11.pdf
Georgiadou, Z.,Frangou, D., Marnellos, D., 2015.Hotel Design: A path for Qualitative Tourism. Journal of Tourism Research,12 (C 2015),105-130.Ανάκτηση από http://jotr.eu/pdf_files/V12.pdf

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ 2015

Georgiadou, Z., Frangou, D., & Chatzopoulos, P. (2015). The Development of a touristic model in luxury hotels in Greece: the case studies of Amalia hotels. In: Gospodini, A. (ed.), Changing Cities II– Spatial Design, Landscape and Socio economic Dimensions. Porto Heli, Peloponnese Greece,Jun 22-26, 2015.Athens: Grafima publications (1531–1543).
Georgiadou, Z.,Frangou, D., & Marnellos, D., (2015). Hotel Furniture in Greek Modernity: “Xenia” and “Amalia” Hotels cases. In: Laloumis, D. (ed.). 5th International Conference on Tourism and Hospitality Management, Athens, Greece, Jun5- 7, 2015. Athens:TourismResearchInstitute(22- 49).
Φράγκου, Δ., Γεωργιάδου, Ζ., & Μαρνέλλος, Δ., (2015). Η εμπειρία της διαμονής ως μέσο ανάδειξης της αρχιτεκτονικής Πολιτιστικής κληρονομιάς. 1οΔιεθνέςΣυνέδριοΒιωματικούΤουρισμού, Σαντορίνη, 9-10 Οκτ. 2015. [υπό έκδοση]
Georgiadou, Z., Frangou, D., & Chatzopoulos, P.(2015).The pattern of mass tourism and the relationship with local resources: The pattern of endogenous development.In: Laloumis (ed.). 5th International Conference on Tourism and Hospitality Management.Athens, Greece, Jun 5-7, 2015. Athens: Tourism
Research Institute (303-315).
Μοίρα, Μ. (2015). Από τη φενάκη του πολυτελούς και την αλαζονεία του περιττού στο ηθικό αίτημα του ελάχιστου αναγκαίου-Εικόνες κατοίκησης των παλιών αθηναϊκών σπιτιών του 19ου αιώνα από τον Άρη Κωνσταντινίδη. Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών ΤΕΙ Αθήνας με θέμα Αισθητική και Ηθική, Αθήνα, 12-13 Ιουν 2015. [υπόέκδοση]
Moira, M. &Makris, D. (2015).Experiencing Urban identity through novels-inspired digital navigation. 1st International Conference on Experiential Tourism,Santorini, Greece,Oct 9-11,2015. [in press]

ΒΙΒΛΙΑ 2015

Γεωργιάδου, Ζωή, (κύριος συγγραφέας, επιμέλεια), Κλωνιζάκης, Αριστείδης, Φράγκου, Διονυσία, Μοίρα, Μαρία, Ηλίας, Παναγιώτης (συν-συγγραφείς) (2015). σ [Ηλεκτρονικό, πολυμεσικό ακαδημαϊκό σύγγραμμα, δράση «Κάλλιπος», πράξη «Αναμόρφωση προγραμμάτων σπουδών – Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»] Αθήνα: Ελληνικά Ηλεκτρονικά Ακαδημαϊκά Συγγράμματα:ΣΕΑΒ (Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών), ΕΔΕΤ (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας) και ΕΛΚΕ ΕΜΠ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου).

2015 -Ερευνητικό Εργαστήριο Σχεδιασμού (Design), Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης – DesArDo lab (Design, Interior Architecture and Audiovisual Documentation Laboratory)

 

 

 

Το Ερευνητικό Εργαστήριο Σχεδιασμού (Design), Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης – DesArDo lab (Design, Interior Architecture and Audiovisual Documentation Laboratory), λειτουργεί από το 2015 ΦΕΚ με την τέως ονομασία “Σχεδιασμός (design) και Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρωντης Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του πρώην Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Αθήνας νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής”, εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στη διεπιστημονική προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων του σχεδιασμού (design), της οπτικής επικοινωνίας, της αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων και της ψηφιακής τεκμηρίωσής τους ως ευρύ ενιαίο αντικείμενο θεωρίας και πρακτικής, σε συνάρτηση με τα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών των τμημάτων Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας, και Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής .Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων: Αειφορικός και Κοινωνικός Σχεδιασμός., καθώς και των πιθανών μελλοντικών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων και εκπονούμενων διδακτορικών διατριβών, που εμπίπτουν στα ερευνητικά πεδία του εργαστηρίου.

 

Ιστότοπος του Ερευνητικού  Εργαστήριου